Skip to main content

Er zijn van die dagen dat de tijd vliegt. Je vinkt vrolijk het ene na het andere item op je to-do lijst af en voordat je het weet is de werkdag voorbij. Maar laten we eerlijk zijn: dat kan nu eenmaal niet elke dag. Er zijn ook dagen dat je met moeite je aandacht bij je taken kunt houden en dat je eigenlijk aan alles voelt dat het vandaag niets wordt. Wie op zo’n dag op kantoor werkt moet de schijn ophouden en naar hun scherm blijven staren. Maar wie thuis werkt… loopt het risico om terug in hun sweatpants te kruipen en de rest van de dag achter een scherm zonder mailbox te spenderen. Oeps! Hoe ga je om met zo’n off day? In deze blog delen we 3 tips.

Tip 1: Stoppen met straffen

Er is niets zo vervelend als een niet productieve dag waarop je jezelf ook nog straft dat het zo’n dag is. Het is immers al naar genoeg dat je to-do lijst geen taak korter is geworden, dus jezelf straffen omdat je je niet kon concentreren doet eigenlijk meer kwaad dan goed. Het geeft je geen goed gevoel en daardoor een nasleep die je misschien zelfs nóg een productieve werkdag kost. En zeg eens eerlijk: we straffen onszelf gemakkelijker voor die niet productieve dag dan dat we onszelf belonen voor dagen dat we juist éxtra productief zijn. En als we de extra productieve dagen wegstrepen langs de niet zo productieve dagen is de kans groot dat ze nek aan nek staan.

Tip 2: Trek aan de bel

De verleiding is waarschijnlijk groot om nog een extra kop koffie te pakken op de dagen dat je je niet productief voelt, maar soms kan zelfs cafeïne je niet helpen. Wat beter werkt is om aan de bel te trekken bij je collega’s. Erkennen dat je vastzit kan helpen om weer op gang te komen. Misschien kunnen je collega’s je een motivatiespeech geven die je de energie geeft om door te gaan. Of wellicht is er een andere taak waarbij je hen kunt helpen en waardoor je weer nieuwe energie krijgt. Soms ben je je eigen takenlijst beu, maar is het helpen van een collega genoeg om je weer in een productieve flow te brengen.

Tip 3: Doe een dansje

Oké, niet iedereen houdt van dansen. Dus als dansen niet je ding is, zorg er dan voor dat je op een andere manier in beweging komt. Zo krijg je alle hormonen die je nodig hebt om je iets energieker te voelen en die energie kun je dan weer stoppen in de rest van je werkdag. Dus voel je je niet productief? Kom dan in beweging! Fijn om even niet achter je scherm te zitten en nog gezond ook! En onthoud: een off day is oké. Het overkomt ons allemaal weleens. Met deze tips zorg je ervoor dat het geen gewoonte wordt.

<<< Terug naar het overzicht