Skip to main content

Artificial intelligence, oftewel AI, kan een geweldige tool zijn om productiviteit te vergroten. Waar de mens soms uren of dagen met een klusje bezig is, heeft AI het in een korte tijd gepiept! Dat betekent echter niet dat AI het altijd bij het juiste eind heeft. Dat blijkt uit het onderzoek van de nationale vacaturebank, die de kansen en valkuilen van deze tool onderzocht. In deze blog zetten we ze voor je op een rijtje.

Bias

Een van de technieken van AI is om een patroon te herkennen. Handig als je op zoek bent naar een specifiek aantal profielen met eenzelfde skillset en tegelijkertijd gevaarlijk als je een inclusieve werving wilt doorvoeren. De menselijke bias wordt namelijk automatisch overgenomen door AI. Dit kan vervelende gevolgen hebben volgens Clara Rus, degene die dit onderzoek uitvoerde namens de Nationale vacaturebank. ‘In sommige sectoren zit gender-bias diep ingebakken en zijn man-vrouwverhoudingen niet in balans. Als daar geen rekening mee wordt gehouden bij het gebruik van AI, wordt de kloof tussen mannen en vrouwen niet gedicht, en mogelijk zelfs vergroot,’ aldus Rus.

Salaris

De gevolgen van een matchingsysteem met een bias beïnvloedt niet enkel welke profielen er wel of niet gekozen worden. De bias in AI kan ook van invloed zijn op de loonkloof tussen man en vrouw. Uit het onderzoek van Nationale Vacaturebank blijkt dat AI vacatures met een lager salaris vaker koppelt aan vrouwen en vacatures met een hoger salaris juist koppelt aan mannen. Gemiddeld zou een vrouw hierdoor 1680 euro per jaar minder verdienen dan een man met dezelfde vaardigheden en ervaring.

Conclusie

De kans is groot dat AI in de toekomst gebruikt wordt als wervingstool. Hoewel er op dit moment onderzoek wordt gedaan naar de voordelen, de nadelen en de vooroordelen, is het op dit moment niet mogelijk om discriminatie en bias te voorkomen. Bedrijven die tools als deze willen gebruiken zullen proactief moeten zijn in het herkennen en corrigeren van vooroordelen, aldus de conclusie van het onderzoek.

Bron: https://www.intermediair.nl/emancipatie-en-diversiteit/arbeidsdiscriminatie/kunstmatige-intelligentie-vergroot-loonkloof-tussen-man-en-vrouw?utm_source=sim&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief_b2c_lead&utm_content=wk27_ma&utm_term=2022&utm_sim=selligent

<<< Terug naar het overzicht