Skip to main content

Ze zeggen wel eens dat je pas leert autorijden nadat je je rijbewijs haalt. Eenzelfde gevoel kan je bekruipen op het moment dat je je diploma eindelijk in je handen hebt. Want pas als dat papiertje, waar je zo hard voor werkte, binnen is… Kan het echte werk beginnen! Geen leraren meer die vertellen wat je moet doen. Je mag het vanaf nu helemaal zelf bepalen. Geen vragen meer over wat je gaat doen ‘als je later groot bent’. Het is later, en je bent groot. Maar waar ga je werken?

De baan van je dromen

Hoe leuk die baan van je dromen is, is afhankelijk van het bedrijf waar je komt te werken. Dezelfde functieomschrijving kan namelijk in de ene organisatie anders voelen dan in de andere organisatie. Dat heeft alles te maken met je collega’s, je leidinggevende en vooral de bedrijfscultuur waar je in terecht komt. Denk aan dingen als formeel versus informeel. Open versus gesloten. Groot versus klein. Wat voor de een fijn is, is voor de ander venijn. Dus hoe weet je wat er bij jou past?

Proeverij en proeftijd

De beste manier om te ontdekken wat er bij jou past, is om ervan te proeven. Dat is de beste manier om te leren waar je wel en niet blij van wordt. Een sollicitatiegesprek is een goede eerste stap. Het is niet alleen belangrijk dat jij jezelf presenteert en dat het bedrijf een goede indruk van jou krijgt. Het is net zo belangrijk dat jij de juiste vragen stelt en kunt toetsen of het een organisatie is die bij jou past. Hoe omschrijven de medewerkers de bedrijfscultuur, is de organisatie plat of juist hiërarchisch ingericht, hoe lang blijven mensen gemiddeld bij het bedrijf werken? En heb je de baan gekregen? Gebruik dan je proeftijd om echt te voelen hoe blij je wordt van dit bedrijf.

Het bedrijf van je dromen

Solliciteren is een leuke manier om kennis te maken met bedrijven. Een andere manier is om een mindmap of wensenlijstje te maken van bedrijven die jij leuk vindt. Waar zou je weleens een dag mee willen kijken en waarom? Wat maakt dat dat bedrijf jou interesseert? Onderzoek dan welke eigenschappen jou interesseren in de bedrijven op jouw wensenlijstje. En ga op basis van die eigenschappen online kijken naar organisaties die daarbij passen. Kijk eens of het mogelijk is om een meeloopdag te organiseren. Misschien kun je zowaar aan de slag bij het bedrijf van je dromen!

<<< Terug naar het overzicht