Skip to main content

Ik hoor heel vaak: ‘ik heb minstens drie dagen weekend nodig. Misschien wel 4.’ Werken kost dan zoveel energie, dat er 3 (of misschien wel 4) dagen nodig zijn om bij te komen van die stressvolle baan. Dagen waarin je dan het liefst op de bank hangt en niks gaat ondernemen, omdat je gewoon te moe bent. Dan wil ik graag 4 tips met je delen. Wanneer je deze tips consequent toepast, heb je straks weer iets aan je weekend.

Tip 1: Zorg voor een goede nachtrust

Je lijf is in rust nog steeds actief. Actief met het herstel van je energievoorraad. En met de voorbereiding op nieuwe inspanning, een nieuwe activiteit, een nieuwe dag werken. Er moet een gezonde afwisseling tussen rust en actie zijn. Zo niet; dan pleeg je roofbouw op je lichaam en geest. We hebben spanning nodig om te kunnen presteren. Maar als je onvoldoende hiervan herstelt, omdat je jezelf geen rust gunt, continu ‘aan’ staat, dan kan ons lijf zichzelf niet meer aanpassen. De balans raakt verstoord, je weerstand wordt lager en je bent meer vatbaar voor ziektes. Zorg er dus voor dat je die 7 à 8 uurtjes slaap per nacht pakt. Dat is alvast een begin.

Tip 2: Rust gedurende de dag

Bouw een gezonde afwisseling tussen rust en actie – ook overdag – in. Dus stop met 10 uur achter elkaar doorwerken, met pauze houden achter je computer of vergaderen tijdens de lunch. Ga tussen de middag een blokje om, las om 10.00 uur ’s ochtends en 15.00 uur ’s middags een ‘fruithapje’ in met je collega’s en praat eens over iets anders dan je werk. Ook tijdens deze momenten van ‘rust’, laadt je lijf op voor de volgende activiteit. Kleine rustpauzes en onderbrekingen van je werk, verbeteren je complete functioneren.

Tip 3: Rond een activiteit bewust af

Ren jij ook als een kip zonder kop door de dag? Omdat je zoveel móet? En omdat je het anders niet afkrijgt? Voordat je weer door rent naar de volgende taak: rond je verrichtte activiteit eens écht af. Sta stil bij hoe het is geweest, hoe je de taak hebt volbracht, voordat je je richt op het volgende. Laat tevredenheid toe. Een voldaan gevoel helpt om spanning over een geleverde prestatie van je af te laten glijden. Je hoeft hier echt geen halve dag voor uit te trekken, in hooguit 2 minuten heb jij jezelf dat schouderklopje wel gegeven. Hoeveel kost dat nou?

Tip 4: Zoek ander werk

Als jij écht zoveel dagen nodig hebt om bij te komen van je werkweek, in het weekend geen energie meer over hebt voor leuke dingen, en na je weekend eigenlijk nog niet opgeladen bent voor de aankomende werkweek, dan wordt het tijd om uit te kijken naar een andere job. Werk waarbij jij jouw ‘verborgen talent’ in kan zetten. Als je doet wat jou natuurlijk af gaat, dan kost dat een stuk minder energie. De moeite waard om te onderzoeken wat nou jóuw talent is. En zorg ervoor dat dit niet langer je blinde vlek is, dat het geen ‘verborgen’ talent blijft. Een blinde vlek is het vaak, omdat jij het zo vanzelfsprekend vindt. Terwijl dat niet zo is voor anderen. Lastig? Vraag het je moeder, beste vriend/vriendin, partner, buurvrouw, wie dan ook!

Deze blog is eerder verschenen op: https://www.hmvsupport.nl/minstens-3-dagen-weekend-nodig/

<<< Terug naar het overzicht