Skip to main content

Corona zorgt voor minder gelukkige mensen. Dat blijkt uit een eerste meting van de Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO), het geluksinstituut van de Erasmus Universiteit Rotterdam, onder 1000 inwoners van Nederland. Shocking? Nee. Want wie zit er nu te wachten op een combinatie van je kind(eren) thuis lesgeven, zelf thuiswerken en het huishouden doen? En dan zie je je partner ook nog eens veel meer dan je misschien lief is! Niet voor niets stond er vandaag in het AD dat er méér echtscheidingen zijn dan een jaar geleden. Dat belooft wat! Corona kunnen we helaas nu niet stoppen. De manier hoe we met de huidige situatie omgaan wel. Hierbij geef ik je 4 tips om je dag wat beter te beginnen. En door te komen!

Het beste van de situatie maken: hoe doe je dat?

Corona brengt nogal wat teweeg! De impact ervan is voor de een groter dan voor de ander. Gecancelde opdrachten en bijna fulltime huismoeder zijn… Zelf had ik de start als zzp’er zijnde iets anders voor ogen. Maar ach, er zijn ergere dingen! Gezondheid is het belangrijkste. Hoewel dat absoluut waar is, mogen we natuurlijk best af en toe een baaldag hebben, moeite hebben om de balans te vinden of het ronduit een rotsituatie vinden. Geluk zit in de kleine dingen. Daarom deze blog met 4 positiviteit tips.

1. Dance Dance Dance

Naast dat het een populair tv-programma is, is het ook een fijne manier om je dag mee te beginnen. Muziek aan en dansen maar! Gisteren begon mijn dag gisteren met de funky deuntjes van James Brown. Heerlijk! Volume even lekker hard en dansen maar. Of iets wat erop lijkt. Mijn 2,5-jarige deed vrolijk mee en mijn 1-jarige keek vol bewondering toe. Misschien was het meer een blik van ‘zijn jullie gek geworden’, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik kan het iedereen aanraden.

2. Sporten

De sportschool is dan misschien dicht, een rondje wandelen of fietsen behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Of gewoon thuis oefeningen doen. Het is gezond, maakt je hoofd leeg en het is een fijne afleiding van waar je mee bezig was.

3. Bellen, skypen, facetimen

Onderhoudt contacten met je familie, vrienden en collega’s. Altijd fijn om een bekende stem te horen, even bij te kletsen, je gal te spuwen, je gevoel te uiten, ervaringen te delen en noem maar op.

4. Beloon jezelf

Heb je een bepaalde taak afgerond? Heb je successen behaald als juf of meester van je kind (of juist niet)? Of zit je er gewoon even doorheen? Ben dan niet te streng voor jezelf. Koop een bloemetje om je huis op te fleuren. Neem een lekker lang warm bad. Ga heerlijk onderuitgezakt Netflixen. Doe een spelletje op je telefoon. Net waar jij blij van wordt. Een uur per dag voor jezelf hebben is het minimale wat je nodig hebt, las ik onlangs in een artikel. Probeer het eens!

Sta stil bij wat je hebt

We moeten het met zijn allen toch doen met wat we hebben. Stil blijven staan bij hoe rot de situatie nu is of hoe graag we het anders hadden gezien heeft weinig zin. Sta liever stil bij wat je wél allemaal hebt. Het is niet vanzelfsprekend. Vaak gaan we maar door en door zonder dit daadwerkelijk te beseffen. Probeer er het beste van te maken. Begin de dag met een dansje, ga lekker even sporten, neem een uurtje voor jezelf of doe iets heel anders: net wat voor jou werkt om de dagen een beetje vrolijk door te komen!

Deze blog is geschreven door:

Loes Brouwer