Je meldt je bij de receptie en neemt gespannen plaats. Ondertussen kijk je wat om je heen. In je hoofd speelt zich een heel riedeltje af van wat je graag wilt zeggen, wat je niet moet vergeten, en maan je jezelf vooral rustig te blijven. Eenmaal in een andere ruimte plaatsgenomen begint het gesprek. Je neemt een slokje van je water, en daar ga je! Je hoopt dat het goed zal gaan en dat je hierna… uitgenodigd zal worden voor een tweede gesprek. Ik heb het natuurlijk over een: sollicitatiegesprek! Oke, dit was dan wel vóór Corona. In deze crisistijd vinden de meeste gesprekken plaats op afstand. Hoe kom je goed voor de dag in je eigen huis? Ik geef je 5 tips waarmee je goed voor de dag kunt komen vanachter jouw beeldscherm.
Liever onze vlog bekijken met tips voor jouw online sollicitatiegesprek? Die bekijk je hieronder. Zo niet, dan kan je de rest van de blog onder de video verder lezen.
‘Op gesprek komen’
Yes, het is gelukt! Je hebt gesolliciteerd en mag ‘op gesprek komen’. Gefeliciteerd! Al heeft dat ‘op gesprek komen’ een iets andere betekenis gekregen: je mag gaan videobellen met je eventueel toekomstige werkgever. Datum en tijd is besproken, nu is het afwachten geblazen. Omdat je natuurlijk nooit weet waar ze precies naar op zoek zijn is er geen garantie dat jij het wordt, maar zorg er in ieder geval voor dat je niet wordt afgewezen door één van de volgende vijf zaken:
1. Techniek
Zorg allereerst dat de techniek goed werkt. Is de verbinding goed? Staat je geluid aan? Check, dubbelcheck!
2. Ruimte
Ga ergens zitten waar je niet gestoord of afgeleid wordt. Zorg ervoor dat er is opgeruimd. Als jouw gesprekspartner op de achtergrond tegen een rommelig en vies aanrecht aankijkt, is dat niet echt bevorderlijk voor een goede eerste indruk.
3. Kleding
Al zit het nog zo comfortabel, een pyjama, joggingbroek of wijde trui kun je beter vermijden. Dat komt niet bepaald representatief over. Laat zien dat je er moeite voor hebt gedaan om goed voor de dag te komen.
4. Lichaamshouding
Tijdens een face-to-face gesprek kun je meer met lichaamstaal doen. Dat is met een beeldscherm iets lastiger. Denk aan een actieve houding, zit rechtop, luister goed en maak veel oogcontact. Zorg voor een glaasje water naast je beeldscherm, om een droge keel te voorkomen.
5. Benoem wat je doet
Mocht je om een onvoorziene reden toch afgeleid raken of gestoord worden: benoem eerlijk wat er gebeurt, los het zo snel mogelijk op en bied je excuses aan. Hetzelfde geldt voor aantekeningen maken. Mocht je hier behoefte aan hebben: benoem dat je aantekeningen maakt, zodat je niet de indruk wekt dat je even afgeleid bent. Ook belangrijk: schrijf je aantekeningen op en typ ze niet, dat kan storend zijn voor je gesprekspartner.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Misschien denk je nu: dat spreekt toch allemaal voor zich? Dan ben je goed bezig! Toch is dit niet voor iedereen meteen helder. Er was ooit een jongen die – hij zat op dat moment in het buitenland – via Skype een sollicitatiegesprek had voor de functie van gastheer in een luxe restaurant. De jongen had een biertje in zijn hand. Het was een prettig gesprek. De baan kreeg hij echter niet. En zo ken ik – verbazingwekkend genoeg – nog veel meer verhalen. Zo zie je maar weer: een goede voorbereiding is het halve werk!