Skip to main content

Oh wat voelde ik me vereerd toen ik werd uitgenodigd voor Clubhouse. De ‘’geheime’’ club waar iedereen het al weken over had, en waar je zonder uitnodiging simpelweg niet aan mocht deelnemen. Het voelde als het digitale Soho house. Exclusief, mysterieus, hip and happening. Tot mijn grote vreugde ontdekte ik dat menig schrijver en spreker zich ook op clubhouse bevond. Mijzelf bevinden in een conference call met een van mijn idolen leek me een fantastische ervaring! Of dat ook zo was, lees je in deze blog.

The FOMO is real

Ik trok er een ochtend voor uit om me aan te sluiten bij interessante groepen en sprekers. Binnen no time volgde ik allerlei interessante mensen, waardoor ik om de tien minuten een nieuwe notificatie ontving. In de minuten dat ik geen melding kreeg van welke mensen zich in welke call bevonden, kreeg ik een notificatie van mogelijk interessante rooms die op dit moment plaatsvonden. FOMO (Fear Of Missing Out) lijkt de basis van deze nieuwe app te zijn. Je krijgt enkel toegang met een uitnodiging, gesprekken worden niet opgenomen (be there or be square), en je krijgt non-stop notificaties van alles wat je op dit moment absoluut niet kunt missen. Ik moet lang zoeken naar het knopje om de gigantische stroom aan meldingen te stoppen, maar uiteindelijk vind ik het juiste knopje. Hoera! Notificaties kun je pauzeren. Maar what the f*ck… Enkel voor een uur, een avond, een ochtend of een week.

Not a bug, but a feature

De nieuwsgierigheid die voorafgaand aan mijn lidmaatschap zo groot was, lijkt na mijn deelname al snel verdwenen. Het mysterie van wat er in een room gebeurt is na deelname en de gigantische notificatie stroom in een keer PATS, BOEM, WEG. Ik erger me aan de opgelegde FOMO van de app en bezoek het Clubhouse dan ook vooral om mijn notificaties wekelijks te pauzeren. Als ik hardop klaag over deze gebrekkige notificatie opties, wijst een vriend me erop dat dit geen bug maar een feature is. In andere woorden: de programmeurs achter de Clubhouse app hebben natuurlijk heel goed nagedacht over de pauzeer opties van de notificaties. Door dit enkel wekelijks mogelijk te maken, word je toch weer richting de app geleid… Waardoor je misschien deelneemt aan een interessante room die zich op dat moment plaatsvindt.

Useful servant, dangerous master

In de woorden van Christian Lous Lange, historicus, leraar en wetenschapper: Technology is a useful servant but a dangerous master. Ik wil graag zelf bepalen wanneer ik mijn notificaties uitzet, voor hoe lang ik ze uit zet, en wanneer ik een app open. Hoe leuk zou je het vinden om elke keer wanneer iemand in jouw contactenlijst een (interessant) telefoontje pleegt een melding te krijgen? Ik zou er persoonlijk knettergek van worden. Call me crazy, maar ik geef de voorkeur aan een goed gemonteerde podcast. Waar niemand door elkaar heen praat, er niemand spontaan op het podium stapt, waarbij elke minuut er echt toe doet. Een podcast die ik misschien later nog eens terug luister, om er nieuwe en andere inzichten uit te halen. Een bug feature die Clubhouse nog niet heeft uitgevonden!

 

Meer info lezen over leuke apps, zoals de plantie app? Klik dan hier!

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter