Skip to main content

Als je aan een nieuw project begint, spreek je behoorlijk wat af. Wanneer moet het af, wie doet wat, KPI’s, budgetten, en ga zo maar door. We focussen ons vaak vooral op het eindresultaat. Maar vergeten we daarmee niet iets heel belangrijks?

Begin met bespreken

Een deadline, een aankomst- of vertrektijd, het geldbedrag wat je elke maand op je bankrekening krijgt… Afspraken. Je maakt ze (on)bewust elke dag mee. Persoonlijk én professioneel. Een afspraak is niet zomaar gemaakt. Er dient eerst wat overleg plaats te vinden, ofwel een bespreking. Wat gaan we doen, waarom gaan we dat doen, wie gaat het doen en hoe gaan we dat doen? Hier hoeft niet altijd een hele vergadering aan ten grondslag te liggen. Denk bijvoorbeeld aan wat er vanavond gegeten wordt en wie er vanavond kookt. De meeste stellen hebben ergens gedurende de dag zo’n korte afstemming: ‘Wie kookt vanavond wat?’ Of ‘Ben je om 18 uur thuis voor het eten?’

Afspraak is afspraak

Na het bespreken van de situatie is het tijd om afspraken te maken. Je kunt wel roepen dat iemand om 18 uur thuis moet zijn, maar als diegene daar geen ja op zegt, dan heb je dus geen afspraak! Kenmerkend van een afspraak is een akkoord. Beide partijen moeten toestemmen dat ze ‘iets’ zijn overeengekomen. Dat kan mondeling of zwart op wit. Met of zonder handtekening.

Na afspreken komt aanspreken

Er wordt behoorlijk wat geklaagd bij de koffieautomaat. Die deadline die weer eens niet is nagekomen, de spelfout in die ene powerpointpresentatie of die collega die altijd te laat is. Genoeg om over te klagen, maar is het ook terecht? Pas als je een afspraak hebt gemaakt, kun je een ander aanspreken op zijn of haar gedrag. Zonder een heldere afspraak is er immers niets om de ander op aan te spreken. Dus: ga je een nieuwe samenwerking aan? Onthou dan: bespreken, afspreken en aanspreken. Maak niet alleen maar afspraken over het eindresultaat, maar ook over de manier van samenwerken. En zorg ervoor dat je de belangrijkste afspraken zwart op wit hebt, met of zonder handtekening!

Bron foto: https://unsplash.com/photos/5fNmWej4tAA

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter