Skip to main content

Waar we de telefoon vervolgens standaard aan de oplader leggen als die leeg is, doen we dat helaas bij onszelf niet altijd. Terwijl opladen zo belangrijk is. Een goede nachtrust doet wonderen, zegt men. Het zou o.a. leiden tot een groter concentratievermogen, betere alertheid, een aantrekkelijker uiterlijk, meer zin in seks en een langer leven. Op zich de moeite waard een goede nachtrust na te streven, toch? Lees in deze blog alle voordelen op een rijtje én wat je juist wel en niet moet doen.

Mens, ga slapen

Ik maak mezelf er ook schuldig aan. Iedere avond, zonder uitzondering, zit ik eerst nog even op mijn telefoon voordat ik daadwerkelijk ga slapen. Het is meer een automatisme geworden dan iets anders. Het is ook niet zo dat ik de rest van de dag niet op mijn telefoon heb gezeten, en die tijd ’s avonds aan het inhalen ben. Steeds vaker denk ik bij mezelf: mens, ga slapen! Wat brengt dit doelloos scrollen door je Facebook- of Instagram tijdlijn je op dit moment? Vrij weinig, behalve nog minder slaap. En een mindere slaapkwaliteit, door de straling die uit je telefoon komt. Ik lees dat het zelfs kan leiden tot fysieke en/of mentale klachten. Je telefoon pakken vlak voor het slapengaan is dan ook een no-go!

Beter een goed boek dan je telefoon

Veel beter kun je, in plaats van je telefoon, een goed boek pakken. Uiteraard kun je ook nog iets anders pakken in de slaapkamer, maar te intensief sporten vlak voor het slapengaan zou niet goed zijn. Of toch wel? Om nog even terug te komen op een goed boek, je zou er makkelijker door in slaap vallen en ook dieper slapen. Vroeger verslond ik ontelbaar veel boeken en daar ben ik sinds kort weer mee begonnen. Alleen ehh… Als ik dan mijn boek wegleg om te gaan slapen, kan ik het toch niet laten nog éven mijn telefoon te pakken. Ik word soms zo moe van mezelf.

Nog 4 tips om in slaap te vallen en (hopelijk) een tijdje te blijven:
– Doe minimaal een uur voordat je gaat slapen alleen maar dingen waar je van ontspant;
– Eet en drink niet (te) veel voordat je gaat slapen;
– Vermijd cafeïne en alcohol voordat je gaat slapen;
– Zorg voor een regelmatig slaappatroon.

Wat levert het je precies op?

Uiteraard moet je helemaal niets en ik volg deze richtlijnen ook niet altijd op. In het geval van mijn telefoon al helemaal niet. Maar een goede nachtrust kan behoorlijk wat voordelen opleveren!

1. Meer focus en alertheid

Je neemt makkelijker nieuwe informatie op, je kunt je beter concentreren en je bent beter in staat problemen op te lossen. Wist je dat na 1,5 uur te weinig slaap in één nacht je alertheid overdag al vermindert met 32%?

2. Positieve instelling

Te weinig slaap zorgt vaak voor prikkelbaarheid en somberheid. Je herkent het vast wel: zaken waar je anders je schouders over ophaalt worden ineens een big deal. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je hersenen de kans krijgen zich te reinigen en je krijgt de tijd om je emoties van die dag te verwerken. Dit zorgt ervoor dat je positiever in het leven staat.

3. Stralend uiterlijk

Een goede nachtrust zorgt ook voor een aantrekkelijker voorkomen. Slecht slapen kan leiden tot een vale huid, wallen en gezwollen ogen. Ook kan slecht slapen ervoor zorgen dat je meer cortisol (stresshormoon) aanmaakt, waardoor er huid collageen wordt afgebroken. Hierdoor wordt de huid minder elastisch en minder glad.

4. Meer controle over je gewicht

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen 30% meer kans hebben op obesitas dan mensen die 7 tot 9 uur slapen. Een tekort aan slaap zorgt voor een trager verlopende stofwisseling en extra productie van hormonen, die weer aanzetten tot eten.

5. Meer zin in seks

Weinig slaap verlaagt het libido van zowel mannen en vrouwen. Een goede nachtrust kan dan ook zorgen voor een beter seksleven.

6. Minder vaak ziek en langer leven

De hoeveelheid aan slaap heeft een directe invloed op je immuunsysteem. Vooral je diepere slaapfasen spelen een belangrijke rol. Hierdoor is gebleken dat mensen die goed slapen ook minder vatbaar zijn voor ziektes en als ze wel ziek zijn, ze sneller herstellen. Ook is in verschillende onderzoeken vastgesteld dat de tijd die het duurt voordat je slaapt, de tijd die je tussendoor ’s nachts wakker bent en de hoeveelheid diepe slaap van invloed is op je levensverwachting. Mensen die 5 tot 7 uur per nacht slapen hebben dubbel zoveel kans eerder te overlijden dan mensen die 7 – 9 uur per nacht slapen. Uiteraard heb je geen garanties en is niet alleen de duur van de slaap belangrijk, maar zeker ook de kwaliteit ervan.

‘Een paar extra bakken koffie en gewoon doorgaan werkt toch ook?’
Maar liefst 63% van de mensen is niet tevreden over zijn of haar nachtrust. Uiteraard zijn er ook mensen met serieuze slaapproblemen. Zij zullen weinig hebben aan bovenstaande tips, maar zijn meer gebaat bij een dokter of een specialist. Ik denk dat we allemaal wel weten dat een goede nachtrust ontzettend veel voordelen oplevert. Voor velen is het echter moeilijk te bereiken door de druktes die hun levens met zich meebrengen. Toch is het belangrijk er prioriteit aan te geven. Natuurlijk doe je dit eerder op het moment dat je daadwerkelijk hinder ondervindt van niet goed slapen. Want hey, een paar extra bakken koffie en gewoon doorgaan werkt toch ook? Dat kan inderdaad lang ‘goed’ gaan, tot het niet meer goed gaat. Onderschat het belang van een goede nachtrust niet. Het doet echt wonderen!

Deze blog is geschreven door:

Loes Brouwer

<<< Terug naar het overzicht