Skip to main content

Een boek maakt me blij. Ik lees het liefste elke dag en doe regelmatig de uitspraak ‘een dag niet geleerd is een dag niet geleefd’. Ted talks zijn mijn nieuwe t.v. en als ik ergens een hekel aan heb dan is het aan verveling. Er is altijd wel een taal die ik aan het oefenen ben met Duo Lingo, een instrument dat ik wil leren bespelen of een nieuwe gewoonte die ik wil uitproberen. Verveling is immers de vijand. Of zoals ondernemer Naveen Jain zegt: ‘De dag dat je stopt met leren is de dag dat je dood gaat.’

Ik weet nog goed dat ik op mijn HRM opleiding een vak kreeg dat ‘leven lang leren’ heette. De titel alleen al vond ik deprimerend. Na de basisschool, 5 jaar middelbare school en 4 jaar HBO vond ik namelijk dat ik wel genoeg geleerd had. De gedachte om altijd examens te blijven maken, theorie te blijven stampen en goed op te letten om bij te blijven met de rest vond ik om te janken.

Zombies zonder dromen

Naveen zou staan te springen om aan ‘een leven lang leren’ te participeren. Hij zei ooit: ‘Als je brein niet meer groeit wordt je een parasiet van de samenleving waarin je enkel nog afneemt zonder iets bij te dragen. De dag dat je stopt met dromen en nieuwsgierig zijn, verander je in een zombie.’ Daar zit wat in als je het mij vraagt. Zombies eten immers breinen. Wellicht zijn ze diep van binnen gewoon op zoek naar leren, lesstof en levenslust!

Updaten versus nieuwe dingen weten

Toen ik nog spontaan ging hyperventileren aan de gedachte van een levenslang leren, was ik in de veronderstelling dat ik na voldoende kennis verzamelen enkel nog hier en daar een jaarlijkse update uit moest voeren. In mijn eerste baan ontdekte ik al snel dat de kennis die ik de afgelopen 4 jaar had verzameld alweer behoorlijk achterhaald was tegen de tijd dat ik de arbeidsmarkt betrad. Ik zou inderdaad een leven lang moeten leren om bij te blijven met de steeds veranderende wereld van werk.

Lekker blijven leren

Gelukkig ontdekte ik dat leren best leuk kan zijn, zolang je je eigen vorm maar kiest. Hoorcolleges en theorieën stampen is niets voor mij. Tedtalks kijken en interactieve seminars bijwonen vind ik daarentegen reuze inspirerend! Dus verveel je je op de werkvloer? De kans is groot dat jouw brein simpelweg naar kennis snakt, tijd dus om je brein te voeren. Het leven is écht leuker als je af en toe iets nieuws probeert. Ben niet bang voor levenslang, want een leven lang leren is zo leuk als dat je het zelf maakt.

 

Bron: Game changers, Dave Asprey

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter