Skip to main content

We zitten al een tijdje samen in deze quarantaine. Langzaam maar zeker raken we gewend aan thuiswerken. Er blijkt opeens van alles online mogelijk te zijn. Ook werkprocessen en vergaderingen hebben hun nieuwe (online) weg gevonden. Maar hoe zit het eigenlijk met de informele momenten? Die gezamenlijke lunchwandeling, de grapjes tijdens de stand-up vergadering en most of all: the vrijdag middag borrel?!

Je weet pas wat je mist als het er niet meer is

Het is een cliché, maar toch is het waar: je weet pas wat je mist, als het er niet meer is. Enkele maanden geleden had je nog zo’n hekel aan die flauwe grapjes van die ene collega. Vandaag de dag zou je een moord doen om je werkdag eens ouderwets op te leuken met wat kantoorhumor. ‘Voor Corona’ zag je wel eens op tegen die vrijdagmiddagborrel, omdat je vooral aan je weekend wilde beginnen. Nu mis je je collega’s, en vraag je je regelmatig af hoe het gaat met de kitten van de stagiaire, het dating leven van de marketing collega, en de zwangerschap van de finance manager. En niet te vergeten die collega die altijd haar zelfgemaakte baksels mee naar kantoor bracht.

Fijn, het kan online!

Teams en organisaties doen steeds meer hun best om ook de informele momenten te digitaliseren. Onder andere de vrijdagmiddagborrel komt regelmatig online voorbij. De ervaringen zijn wisselend. De een vindt het een groot succes, een ander vindt het alleen maar stress. Lekker informeel door elkaar heen kletsen versus een voor een iets zeggen. Aanschuiven wanneer je zin hebt versus allemaal klaar zitten op hetzelfde tijdstip. Lekker collega’s onder elkaar versus kinderen en huisdieren die achtergrondgeluid- en beeld veroorzaken. Online zijn dingen toch nét even anders.

Online ongemak

Het is natuurlijk fantastisch dat we moeite doen om ook de informele momenten te digitaliseren. Toch moeten we realistisch zijn dat je sommige dingen niet online kunt nabootsen. Soms veroorzaakt online zijn enkel ongemak. Ons advies? Kijk vooral wat voor jou werkt. Probeer het uit, en stop ermee als het niet bevalt. Dit is dé tijd voor trial and error. Starten, stoppen en experimenteren. Laat los dat dingen online hetzelfde moeten zijn als offline en onderzoek wat voor jou, jouw team en jouw organisatie werkt.

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter