Skip to main content

Leiderschap was nog nooit zo belangrijk. Bewust of onbewust zijn we in tijden van crisis allemaal op zoek naar iemand die de rust kan bewaren. Diegene die voorop loopt, die weet waar de reis naartoe gaat, en die zorgt dat iedereen aan boord blijft. Leiderschap ligt in deze tijd dan ook flink onder de loep. Maya Angelou zei het lang geleden al: ‘Mensen vergeten wat je doet en wat je zegt. Maar ze zullen het gevoel wat je hen gaf nooit vergeten.’

Wat is leiderschap

We denken vaak dat een leider degene is die ervoor zorgt dat je jouw resultaten en Kpi’s binnen haalt. Natuurlijk zijn kpi’s in onze business een essentiële graadmeter voor succes, maar kpi’s zijn niet het enige dat telt. Er is in deze tijd zoveel geautomatiseerd. Alles wat overblijft, is mens. En wij als mensen willen gewaardeerd worden. We werken op ons best als we werken in een omgeving waar vertrouwen is. Een omgeving waarvan je weet dat er iemand is die het beste met je voor heeft. Een leider moet verbinding creëren, en dat start met vertrouwen.

Mooie momenten

Verbinding gaat verder dan een standaard kaartje op je verjaardag, een jaarlijks pop-gesprek, en een maandelijkse nieuwsbrief. Leiders moeten zichzelf laten zien en niet alleen een gestandaardiseerde speech verkondigen op officiële momenten. Leiderschap vraagt om empathie. Het zijn de kleine dingen die ertoe doen. Een telefoontje in plaats van een mailtje. Een kleinigheidje op je deurmat als je een moeilijke of juist een succesvolle tijd achter de rug hebt. Een handgeschreven kaartje. Van die dingen. Het gevoel dat je iemand geeft, is het gevoel dat ze onthouden. Veel dingen kun je plannen: een eerste werkdag, een verjaardag, een verhuizing of een jubileum. Andere dingen zijn maatwerk: mooie momenten creëren, waar een ander het niet verwacht. Het gaat er vooral om dat leiders mensen écht leren kennen, persoonlijk durven zijn en zichzelf kwetsbaar durven op te stellen. Zo nodig je de ander uit om hetzelfde te doen.

Meer dan een werkgever

Wij proberen bij True Legends om meer dan een werkgever te zijn. Wederzijdse interesse is nodig om een relatie op te bouwen. Een collega moet niet alleen maar blij zijn om bij jouw bedrijf te werken. Als bedrijf mag je blij zijn samen te werken met jouw collega’s. En die blijdschap mag je laten zien, zeker in tijden zoals deze! Een vertrouwensrelatie ontstaat niet in een dag. Eenmalige empathie werpt geen vruchten af. Je zult blijvend moeten investeren en laten zien dat je er bent. Zorg ervoor dat jouw mensen je altijd weten te vinden en dat je ze met een goed gevoel achterlaat. Ben je nieuwsgierig naar wat een goede leider nog meer in huis moet hebben? In mijn volgende blog schrijf ik over het belang van communicatie. Tot die tijd ben ik nieuwsgierig: wat zoek jij in een leider?

 Bron: https://www.fastcompany.com/90494808/5-reasons-we-need-emotionally-intelligent-leaders-in-times-of-crisis

Deze blog is geschreven door:

Maud Kleuskens

<<< Terug naar het overzicht