Skip to main content

STAP-budget is een subsidie van de Rijksoverheid voor individuen/burgers om meer regie te nemen over hun ontwikkeling en loopbaan. Met ingang van 2022 stelt de rijksoverheid een jaarlijks budget beschikbaar voor de STAP-subsidieregeling. Er wordt verwacht dat er elk jaar zo’n 220.000 aanvragen worden ingediend. Wat is het STAP-budget precies en hoe maak je als werknemer de juiste keuze? We vertellen het in deze blog.

STAP-budget als stimulering

Het STAP-budget is een subsidie van 1000 euro, waarmee werknemers en werkzoekenden kunnen deelnemen aan verschillende soorten opleidingen en trainingen. De gedachte achter de STAP-subsidieregeling is de snel veranderende arbeidsmarkt. Onder andere als gevolg van technologische ontwikkelingen blijft de arbeidsmarkt in een steeds sneller tempo veranderen. Denk aan banen die komen te vervallen, de inhoud van banen die verandert en het ontstaan van nieuwe banen. Met de STAP-subsidie wil de overheid werknemers en werkzoekenden stimuleren om hun kennis en vaardigheden uit te breiden. Dankzij deze uitbreiding wordt hun eigen duurzame inzetbaarheid vergroot. Het budget is dus een stimulering om je persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Een geweldige kans dus!

De keuze is reuze

Er zijn steeds meer opleidingen waarvoor je het budget kunt aanvragen van opleiders die ervoor kiezen deze te presenteren op STAP-budget.nl. Ga hier op zoek naar de STAP-opleiding die bij je past en klik door naar de website van de opleider waar je je kunt aanmelden voor de opleiding. Op vrijdag 1 juli 10.00 uur start de volgende STAP-budget aanvraagtermijn bij UWV. Zorg dan dat je een STAP-aanmeldingsbewijs van een opleider hebt om budget aan te kunnen vragen. De keuze is reuze! Gelukkig kun je op de website van STAP-budget op overzichtelijke wijze de mogelijkheden bekijken. De kans is aanwezig dat de opleiding of training die jij wilt volgen duurder is dan het budget dat je ontvangt met het budget. Ga met je werkgever in gesprek over de opleiding of training die jij wilt volgen en kijk of jouw werkgever jouw opleidingsbudget wil inzetten om de overige kosten te betalen.

Hoe maak je de juiste keuze

Misschien weet jij precies welke opleiding je wilt volgen. We begrijpen het natuurlijk ook als je door de bomen het bos niet meer ziet. Laat de keuzemogelijkheden je niet afremmen om een STAP-budget aan te vragen. Ga in gesprek met jouw leidinggevende of HRM adviseur om te onderzoeken wat het beste bij jouw persoonlijke en/of professionele ontwikkeling past. Onderzoek samen welke kennis en vaardigheden belangrijk zijn voor nu en voor de toekomst. Dit maakt het makkelijker om een keuze te maken. Kom je er dan nog steeds niet uit? Meld je dan aan voor de STAP nieuwsbrief om je te laten inspireren met de verschillende keuzes. Het STAP-budget is leuk, maar natuurlijk niet de enige manier om te blijven leren. Ontdek jij in dit onderzoek dat je misschien een andere opleiding of cursus wil volgen, die niet per se in de stap-regeling past? Ga dan alsnog in gesprek met jouw leidinggevende. Wie weet zijn er naast STAP nog andere manieren om te blijven leren!

 

Bron: https://www.stap-budget.nl/

<<< Terug naar het overzicht