Skip to main content

Als je in de laatste loodjes voor je vakantie zit, dan wil je vaak maar een ding: je computer en je telefoon uitzetten, inpakken en wegwezen! Je wil je werk en je collega’s, hoe lief je ze ook vindt, even vergeten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Want, ondanks dat je daar nu niet aan wilt denken, ben je over een week of twee weer terug. Hoe zorg je ervoor dat je in de tussentijd écht kunt ontspannen? Dat lees je in deze blog.

Stap 1: De kracht van een goede overdracht

Een overdracht is erg belangrijk als je op vakantie gaat. In de meeste gevallen gaat de to do lijst slechts tijdelijk op stop, en zullen de meeste zaken na de vakantie weer worden opgepakt. Daarom is het belangrijk dat je de zaak goed achterlaat! Voor jouw collega’s en voor jouw toekomstige zelf. Is er een collega die jouw werk tijdelijk overneemt, of die afhankelijk is van jouw input en/of output? Zorg er dan voor dat hij/zij de juiste informatie weet te vinden. Het is voor jouw collega én voor jou niet leuk om jou op je vakantieadres te moeten storen omdat er iets niet duidelijk is. Word je niet vervangen en ben jij zelf degene die jouw werkzaamheden na jouw vakantie weer oppakt? Laat ook dan een duidelijke overdracht achter. Als je écht je werk loslaat op vakantie, kan het even duren voordat je bij terugkomst snapt waar je mee bezig was. Als je ervoor zorgt dat er een duidelijke overdracht ligt, is het oppakken van je werkzaamheden makkelijker en leuker!

Stap 2: Leren loslaten

Natuurlijk kan het voorkomen dat je op vakantie zo af en toe eens aan jouw to do lijst denkt. Maar als je weet dat er een duidelijke overdracht voor jou en je collega’s ligt, is het makkelijker om de stopknop in te drukken als je gedachten afdwalen naar jouw to do lijst. Op deze manier kun je een gedachte aan werk bestempelen als een pop-up, die je met een vrij simpele actie kunt wegdenken. Je weet inmiddels dat je je zaken goed geregeld hebt, en dat de zaak het best even zonder jouw aanwezigheid kan doen! Ben je lid van een groepsapp van het werk, en sturen jullie ook weleens informele vakantiefoto’s naar elkaar? Dan hoeft zo’n groepsgesprek geen vervelende invloed op je vakantie te hebben. Merk je dat je er op vakantie juist last van hebt om over je werk te lezen/horen? Zet dan je notificaties op stil of stap tijdelijk uit de app. Zo weet je zeker dat je optimaal van je vakantie kunt genieten! En je kunt natuurlijk als je vakantie voorbij is weer in de appgroep stappen.

Stap 3: De kracht van goede communicatie

De laatste stap die ervoor zorgt dat jij optimaal van jouw vakantie kunt genieten is de kracht van goede communicatie. Nadat je je geweldige overdracht maakte, is het natuurlijk de bedoeling dat je deze helder communiceert met jouw collega’s en jouw klanten. Zet die out of office aan en gaan met die banaan! Ook is het fijn als je jouw collega’s op de hoogte brengt van jouw besluit om wel of niet te participeren in de groepsapp. En als je tussendoor toch wordt gebeld, geappt of gemaild? Communiceer dan opnieuw dat je op vakantie bent om jouw batterij op te laden zodat je, na jouw vakantie, weer met volle energie aan de slag kunt! Heb jij nog een goede tip die ervoor zorgt dat je uitgerust van jouw vakantie terugkomt? Laat het ons weten!

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter