Skip to main content

Het is weer vakantietijd! Je hebt al een lekker kleurtje van een weekje weg, of hebt misschien nog een mooi vakantieplan op de planning staan. Ook jouw collega gaat binnenkort op vakantie. Net voor vertrek hoor je dat jouw naam in de out of office van jouw collega komt te staan. Natuurlijk ben je bereid jouw teamgenoten te helpen als zij op vakantie gaan. Maar hoe hou je de balans in jouw eigen to do list en het takenpakket van jouw collega’s?

Tip 1: Begin op tijd met de overdracht

De laatste loodjes voor de vakantie wegen het zwaarst. In gedachten is jouw collega waarschijnlijk meer bezig met het plannen van zijn of haar vakantie in plaats van het achterlaten van de werkzaamheden. Zorg daarom dat je op tijd met de overdracht begint. Stel het niet uit tot de laatste werkdag voor de vakantie! Verdiep je voor het vertrek van jouw collega in jouw nieuwe tijdelijke werkzaamheden. Zo voorkom je vragen, valkuilen en vervelende telefoontjes bij terugkomst.

Tip 2: Communiceer met je collega’s

Zorg ervoor dat extern en intern duidelijk is dat je het takenpakket van jouw collega tijdelijk overneemt. Zoek vooraf uit waar je om hulp kunt vragen als je er even niet uitkomt, en wie jou eventueel kan ondersteunen met deze extra werkzaamheden. Maak niet enkel een mondelinge, maar ook een schriftelijke overdracht. Zo kun je alles nog eens nalezen en nog even met je collega checken of je alles goed begrepen hebt.

Tip 3: Kijk kritisch naar jouw agenda

Vergeet je eigen werkzaamheden niet! Je wilt de collega die je vervangt natuurlijk niet teleurstellen, maar dat betekent niet dat jouw eigen to-do lijst het onderspit moet delven. Kijk voordat je ja zegt op een vakantievervanging kritisch naar jouw eigen agenda. Passen de vervangende werkzaamheden in jouw bestaande planning? Is het realistisch dat je de afgesproken taken overneemt, of zou het beter zijn om de boel beter te verdelen? Ben niet bang om aan de bel te trekken bij jouw leidinggevende.

Overleg hoe je jouw agenda tijdens deze drukke periode het beste kunt inrichten en vraag om hulp van andere collega’s. Doe dit, volgens tip 1, op tijd, zodat je collega met een gerust hart op vakantie kan en jij met een gerust hart de vakantie van jouw collega overleeft. Het zou natuurlijk zonde zijn als je na deze vervanging zelf aan vakantie toe bent!

 

Bron: https://www.jobat.be/nl/art/kan-je-baas-je-verplichten-het-werk-van-een-collega-met-vakantie-erbij-te-nemen en https://www.ad.nl/werk/zo-voorkom-je-dat-je-collega-zn-werk-over-de-schutting-dondert-vlak-voor-de-vakantie~ab6bc435/

Deze blog is geschreven door:

Tess Walter

Tess Walter