Ik weet nog goed dat ik op mijn HRM opleiding het vak arbeidsrecht volgde. Vier jaar lang leerde ik alle ins en outs over wat wel en niet mag op de werkvloer en hoe de juridische vork in de steel zit. In een van de laatste hoorcolleges kregen we van de docent een laatste mededeling: Vergeet alles wat je van mij geleerd hebt en zoek het zelf uit op de werkvloer. Wet- en regelgeving verandert zo snel dat wat je vandaag leert morgen al niet meer actueel is! De vraag van vandaag luidt: hoe houd jij jouw baan bij?

Een leven lang leren

Ik begreep er niets van. Hoe kon ik nou excelleren in mijn vak als mijn vak vandaag de dag iets anders is dan morgen? Een leven lang leren zou, volgens mijn leraar, de oplossing zijn, maar ik was net zo blij dat ik eindelijk uit de schoolbanken was! Dat is in vele sectoren, ondere andere de IT, niet anders. De programmeertalen die vandaag de dag op de opleiding centraal staan, kunnen volgende week al uit de tijd zijn omdat er een nieuwe taal is. Wat gaat dit met de toekomstige arbeidsmarkt doen?

De wereld van werk

We hebben werkelijk geen idee hoe de wereld van werk er in 2050 uit zal zien. Zelfs als je een leven lang leert, zul je flink moeten leren om bij te blijven met de digitalisering en alle gevolgen die dat met zich meebrengt. Hoe dat eruit ziet? Dat weten we dus niet. We zijn het slechts met elkaar eens dat machine learning en robotica bijna alle beroepen zullen veranderen, van vrachtwagenchauffeur tot verpleegkundige. Er zijn echter wel nogal wat tegenstrijdige ideeën over de echte aard en vooral het tempo van de verandering. Zullen we in tien jaar in economisch opzicht overbodig zijn? Of zal de voorspelde automatisering op lange termijn juist nieuwe banen en meer welvaart creëren?

Angst op de arbeidsmarkt

Angsten dat automatisering tot massale werkloosheid zal leiden zijn niet nieuw. We kennen ze uit de negentiende eeuw en tot dusver zijn ze nooit uitgekomen. Sinds het begin van de industriële revolutie kwam er een nieuwe baan bij voor elke baan die door machines werd overgenomen. We kunnen niet meer om ‘een leven lang leren’ heen. Gelukkig gebeurt het nu niet enkel in de schoolbanken, maar ook op de werkvloer. Zo werkt True Legends met een Quest, waarin iedere medewerker altijd onderweg is naar de nieuwe skill of een volgende opdracht. Hoe zorg jij dat je bij blijft in jouw vakgebied en in de wereld van werk?

 

Meer werktips lezen van ons? Bijvoorbeeld over hoe je onderhandelt over je salaris? We’ve got you covered 🙂

Altijd op de hoogte blijven van de nieuwste blogs en andere leuke (IT)content? Volg ons dan op LinkedIn.

Looking for the English version of this blog? Click here.