Skip to main content

Oh wat is het fijn om jouw eigen werkplek te kiezen. In mijn vorige blog kon je alles lezen over mijn outdoor office op het balkon. In deze blog vertel ik je alles wat je altijd al wilde en moest weten over ergonomie. Zo’n zelfgemaakte werkplek is natuurlijk leuk, maar niet als je binnen de kortste keren met de vreemdste nek, schouder- en rugklachten bij de fysiotherapeut moet aankloppen. Kan jij jouw eigen werkplek inrichten? Neem er dan de tijd voor om het zo duurzaam mogelijk te doen. Met deze blog help ik je op weg.

Flexibel werken?

Ben jij lekker flexibel en kun je in alle standen zitten/liggen werken? Gefeliciteerd en ga gauw aan de slag! Voor de meer ergonomic minded onder ons: hoe kies je een tafel en/of stoel? Ik heb zelf eerst een tafeltje uitgezocht en er vervolgens een stoel bij gezocht. Omdat een gemiddeld bureau iets van 70-75cm hoog is, wilde ik een tafel van vergelijkbare hoogte. Dat ging als volgt:

  • Bepaal hoeveel werkruimte je nodig hebt
  • Vind een tafel die daaraan voldoet EN die 70-75 cm hoog is
  • Zoek een stoel waarmee je goed aan kan schuiven aan je gekozen tafel
  • GA ALSJEBLIEFT NAAR EEN FYSIEKE WINKEL

Ok, sorry (not sorry) voor de all caps. Maar serieus, als je een tafel hebt gevonden, ga naar een fysieke winkel. Waarom? Omdat een winkel die tafels verkoopt, er vaak ook bijpassende stoelen voor heeft. En met bijpassend doel ik op het formaat van de stoel. Daar komt bij dat je de combinatie ter plekke uit kunt proberen. Ik kwam er zo achter dat veel tuinstoelen een rugleuning hebben die wat naar achter leunt. Logisch, want normaliter gebruik je een tuinstoel om in te chillen. Je zult merken dat je al gauw bij tuintafels uitkomt die als eettafel kunnen fungeren. Tegenwoordig zijn er bijzettafels beschikbaar met dezelfde hoogte en breedte als de tafel. Juist deze zijn een ideaal formaat voor een vaste buiten werkplek op je balkon of in de tuin. Ten slotte voor extra flexibel werken: kies voor een klaptafel en -stoel!

Ik ben geen yogi

Je hebt de tafel, stoel en al het andere wat ik mijn vorige blog noemde. Dan heb je dus ook de laptop standaard die helpt om je laptop wat koeler te houden. Diezelfde standaard is vaak ook te gebruiken om te zorgen voor een goede werkhouding. Je laptop kan immers ver openklappen. Dat betekent dat je scherm redelijk op ooghoogte kan komen en jij dus niet krom hoeft te zitten. Op het moment van schrijven zit ik toevallig lekker op de camping. Ik heb er aan gedacht om mijn laptop standaard mee te nemen, maar vergat dat ik niet op mijn werk laptop, maar op mijn tablet zit te werken. De standaard die perfect is voor mijn laptop, komt tekort. Letterlijk. Ik ben echt geen yogi en voel mijn nek en rug nu al. Na het schrijven van deze blog dus snel op zoek naar een verhoging voor mijn tablet.

Blijf bewegen

Of je nu op je balkon, in de tuin of in het wild aan het werken bent: blijf bewegen! Als je niet met de auto, op de fiets of met het openbaar vervoer naar jouw kantoor hoeft te reizen is de kans groot dat je in je pyjama blijft. No judgement. Maar zorg er wel voor dat je in beweging komt (en nee dat korte ritje naar de koelkast voor jouw lunch telt niet). Beweging is goed voor jouw lichaam en ook voor jouw focus. Voordat je het weet zit je de hele dag stil en kan je, zelfs met de juiste stoel, alsnog een bezoekje brengen aan jouw fysiotherapeut.

Deze blog is geschreven door:

Ginette Ploeger

<<< Terug naar het overzicht