Skip to main content

Als je IT leert, dan leer je als het ware een nieuwe taal. Een taal waar soms niet enkel woorden, maar ook formules, cijfers en leestekens in voorkomen. Niet iedereen is fan van formules. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat het je kan afschrikken. In de blogserie: ‘wat Excel kan, kan jij ook’, laat ik je zien dat formules niet altijd hogere wiskunde zijn én dat je er misschien vaker mee bezig bent dan je denkt. In deze blog: IFTTT, met andere woorden: If this then that.

IFTTT in Excel

IFTTT staat voor If this, then that. Oftewel: als dit, dan dat. Met deze formule kun je als het ware iets testen in Excel.

Bijvoorbeeld:     – Uitkomst A als de testuitslag positief is.

– Uitkomst B als de testuitslag negatief is.

IFTTT in het dagelijkse leven

Wie denkt dat de IFTTT-formule alleen in Excel voorkomt heeft het mis. We gebruiken hem bijna elke dag! Als je in de auto zit, maak je constant gebruik van IFTTT. Als die auto daar naar links komt, dan moet ik op tijd naar links ritsen. Remt hij opeens af, dan moet ik ook remmen. Als ik afslag 11 moet hebben, dan moet ik nu alvast links gaan rijden. Je gebruikt IFTTT niet enkel in de auto, maar ook op de fiets of zelfs te voet! Niet alleen in het verkeer, maar ook thuis: als ik nu een pizza eet, dan ga ik morgen naar de sportschool. Of op het werk: als mijn collega nu nog een keer te laat komt, dan geef ik hem een officiële waarschuwing.

IFTTT in jouw toekomst

Je voorspelt vaker dan je denkt, en misschien ben je er zelfs goed in. Haal jij plezier uit het voorspellen wat er op de snelweg, of in andere situaties, gebeurt? Experimenteer dan eens met Excel. Je hoeft (nog) geen fan te zijn van formules om ermee aan de slag te gaan. We gebruiken ze namelijk (onbewust) elke dag!

 

Meer IT artikelen lezen? Bijvoorbeeld over IT traineeships?

Deze blog is geschreven door:

Willem Bosch