Skip to main content

Het is de eerste marketing meeting van het jaar en ik heb een prachtige presentatie voorbereid. Ik ben argwanend vroeg op kantoor, uit angst voor het tegenwerken van de techniek. Het is lang geleden dat ik in een van de eindpresentaties van mijn afstuderen zonder handouts met een falende beamer stond, maar ik ben dit voorval niet vergeten. Techniek vraagt tijd: even checken of er wel een aansluiting is voor mijn macbook, ervoor zorgen dat er überhaupt iets van een beamer of scherm aanwezig is én vooraf checken of er iemand is die kan helpen in geval van nood. Een slimme man of meid is op falende techniek voorbereid! 

Paniek met techniek

Gelukkig is er Rosa. De marketing collega die altijd zorgt dat ik een parkeercode krijg, mijn presentaties klaarstaan en de handouts zijn uitgeprint. Ik stuur haar ruim van tevoren de presentatie en check nog drie keer voor de zekerheid of zij me straks helpt met de techniek. Zoals altijd regelt Rosa het tot in de puntjes. Als er middenin mijn presentatie toch iets misgaat met de verbinding met het grote scherm, raak ik licht in paniek. We krijgen het gebeuren niet meteen weer aan de praat. ‘Is er een man in de zaal?’ Ik vraag het voor ik er erg in heb, en realiseer niet dat het eigenlijk een vreemde vraag is.

Haal er een mannetje bij

Mijn collega’s lachen om mijn verzoek. ‘Bijzonder hoe we bij paniek met techniek alsnog denken dat er een man is die ons te hulp moet schieten,’ lacht Rosa, terwijl ze ondertussen het scherm aan de praat probeert te krijgen. Ik besef dat ze een punt heeft. Kapotte lamp? Man in de zaal! Autopech? Dan komt er een mannetje van de ANWB. Grote spin in de kamer? Man, man man, wie komt me redden? Deze associatie is natuurlijk niet vreemd. We groeien ermee op. Prinsessen worden gered door prinsen. Draken bevechten in een jurk is natuurlijk ook vreselijk onpraktisch. Gevangen in de toren gooien wij ons haar naar beneden, en als we stikken in een appel? Dan bevrijdt de prins ons met een kus, of een ingewikkelde heimlich greep, dat kan natuurlijk ook.

Gender en gelijkwaardigheid

Onbewust zijn er ontzettend veel eigenschappen die we aan mannen of vrouwen toe eigenen. Zorgzaamheid? Vrouwending! Techniek en brute kracht? Dat is voor mannen. Maar is dat echt waar? De kans groot is dat we daarmee een hoop capabele kandidaten overslaan en dat is zonde. Het computerscherm is intussen weer aan de praat en mijn presentatie staat weer paraat. Ik rond mijn verhaal af, waarna we ons gesprek over gender vervolgen. We besluiten om vanaf nu niet enkel te vragen of er een man in de zaal is, in de hoop daarmee ons bewustzijn- over het beroep dat we doen op gender- te vergroten. Wanneer vroeg jij voor het laatst of er een vrouw in de zaal is?

 

Meer blogs lezen over diversiteit?

Lees bijvoorbeeld deze blog over vrouwelijke rolmodellen in de IT.

 

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter

<<< Terug naar het overzicht