Skip to main content

Met feedback wordt alles beter, dat weten we inmiddels allemaal. Als je de wereld enkel door jouw eigen bril bekijkt, is het uitzicht maar beperkt. De visie van een ander kan nou nét die frisse blik zijn waarmee jij een betere versie van jezelf kunt worden! Desondanks heeft feedback vandaag de dag nog steeds een vervelende reputatie, en vindt niet iedereen het gemakkelijk om te geven noch te ontvangen. Maar wat nou als die feedback juist positief is?

Je collega’s kennen jou misschien wel het beste. Ze weten hoe je eruit ziet als je slecht hebt geslapen, ze voelen precies aan wanneer de vergadering te lang duurt en jij toe bent aan een kopje koffie en ze weten als geen ander wat ze wel en niet aan jou kunnen vragen in de wekelijkse meeting.

Who are you gonna call?

Weet jij welke persoonlijke eigenschappen ervoor zorgen dat jij altijd voor dat ene klusje wordt gevraagd in plaats van jouw collega? Is het je behendigheid in excel, het gemak waarmee je voor de groep staat of dat kritische oog wat ervoor zorgt dat je collega’s een beroep op je doen? En waarom doe jij voor die ene belangrijke deadline een appèl op de een en niet op de ander?

There is no failure, only feedback

Als je al een tijdje samen werkt, weet je precies waar je aan toe bent in de samenwerking. Het kan als vanzelfsprekend voelen waarom je zo graag met die ene collega aan de slag gaat. Desondanks is het goed om uit te spreken wat maakt dat je zo graag met hem/haar samenwerkt. Niet enkel als je constructieve feedback hebt, maar ook als je ergens juist heel tevreden over bent! Zo maak je jouw collega bewust van zijn/haar talenten en vaardigheden én kan je hen daarmee zelfs stimuleren om aan deze skills te werken.

Feedback brings you forward

Feedback brengt je verder. In je huidige teamsamenstelling, maar ook in de rest van je carrière. Spreek uit wat je zo waardeert in je collega, en nodig hem/haar uit hetzelfde te doen. Liever niet face to face? Gebruik dan jouw LinkedIn om een aanbeveling te vragen of te schrijven. Waardeer een ander op zijn/haar specifieke bijdrage in een project of schrijf een persoonlijke karakter referentie over die eigenschappen die jij zo waardeert. Vind je het lastig om jouw collega aan te bevelen? Dan is het wellicht tijd voor wat constructieve feedback. Zie je na een tijdje dat je feedback heeft geholpen? Spreek die waardering dan uit en onthoud: feedback brings you forward.

 

Meer tips en tricks lezen over collega’s? Bijvoorbeeld over hoe je ze kan helpen om minder te klagen?

Wil je altijd op de hoogte zijn van onze nieuwste blogs? Volg ons dan op LinkedIn.

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter