Skip to main content

Als ik nu de waarde van de Bitcoin zie, krab ik mezelf flink achter mijn oren. We hadden al mijn toenmalige medewerkers miljonair kunnen maken! In 2014 tweette ik, als dwarsdenkende “ kan niet bestaat niet’’- manger bij Brunel, het idee om salaris uit te betalen in Bitcoin. Iedereen vond het een te gek idee, en vooral een gek idee. Zeven jaar geleden deed ik voor het eerst een poging om met salaris in Bitcoin aan de slag te gaan. Die poging staakte snel. Dit jaar doe ik een nieuwe poging met True Legends. Lees in deze blog hoe dat eraan toe gaat!

(Te) gek!

Chriet Titulaer, wie kent hem nog? In de jaren 80 presenteerde hij ‘De Wonderen Wereld Van Chriet’. Chriet liet kijkers kennismaken met futuristische gadgets, IT, en dingen die we nu heel normaal vinden. Deze toekomst goeroe uit het verleden, voorspelde dat Nederland zou transformeren naar een grote mobiele verkeerschaos. Ook voorspelde hij als eerste dat er steeds meer tv kanalen zouden komen, met kanalen die 24 uur lang een programma maken over hetzelfde thema. En zo geschiedde! Destijds was zijn programma vooral erg vermakelijk, en waren de reacties dat zijn voorspellingen (te) gek waren. Vergelijkbaar dus met de reacties op mijn idee van salaris in Bitcoin, van zo’n zeven jaar geleden.

Mijn tweet uit 2014

 

 

 

Waarom de eerste poging staakte

Mijn eerste poging om salaris in Bitcoin te betalen, werd al snel gestaakt. Bitcoin was nog geen erkend betaalmiddel, er waren allerlei haken en ogen in het arbeidsrecht en loonbelasting, die ervoor zorgden dat het niet van de een op de andere dag geregeld kon worden. De koersdaling kon ervoor zorgen dat met een daling van de koers de betaling onder het minimumloon zat en dat mag natuurlijk niet. De cryptomunt was voor veel mensen ook nog iets om bang in plaats van blij van te worden. Zonde! Stel: We nemen een gemiddeld salaris van 3000 euro bruto per maand, bekijken de koers van 2014 en de waarde van vandaag:

Januari 2014: 1 Bitcoin  € 698,-

Februari 2021: 1 Bitcoin € 43.600,-

Dit zou betekenen dat iemand die met een bruto loon van € 3000,- nu dus € 186.000 per maand zou verdienen! Dat is het salaris van een profvoetballer, inclusief vakantiegeld. Wie destijds had geluisterd, verdiende vandaag de dag dus 62 keer zoveel salaris!

De mogelijkheden van salaris in cryptocoin

True Legends gaat een nieuwe poging wagen om Salaris in cryptocoin te betalen. We onderzoeken op dit moment vier opties:

  1. Minimumloon betalen in euro’s, aanvullend loon betalen in Bitcoin;
  2. Bonussen uitbetalen in Bitcoin;
  3. Pensioen sparen in Bitcoin;
  4. Een eigen cryptomunt uitgeven.

IT’ers handelen al veel in crypto currency, niet vreemd dus om als IT bedrijf deze stap te zetten. Dit keer denken we niet in moeilijkheden, maar in mogelijkheden.

De taal van de toekomst

Denken in mogelijkheden is voor de meeste mensen een uitdaging. We zien sneller wat er niet in plaats van wel kan, en willen natuurlijk zekerheid (vooral in deze onzekere tijden). Niet vreemd dus dat we de ‘Chriet Titualers’ van deze tijd eerder weglachen als verwelkomen. True Legends neemt zich dit jaar voor om dat anders te doen. Heb jij een goed of gek idee? Wij willen het horen! Heb jij input of ideeën over salaris uitbetalen in cryptocurrency? Wij luisteren! True Legends spreekt de taal van de toekomst, en we staan altijd open voor een goed gesprek.

 

Meer tech-blogs lezen? Zoals deze blog van CEO Willem over IFTTT? Klik hier!

 

Bronnen:

https://tpo.nl/2020/08/05/salaris-werknemers-verstrekken-in-bitcoin-dat-kan-natuurlijk-ook/

https://www.emerce.nl/wire/jaar-later-medewerkers-btc-direct-halen-75-rendement-salaris-bitcoin

https://www.ondernemersbelang.nl/kennisbank/salaris-ontvangen-in-bitcoin-dit-zijn-de-mogelijkheden/

https://nieuws.btcdirect.eu/miami-betaalt-ambtenaren-in-bitcoin-belasting-kunnen-ook-betaald-worden-in-btc/

https://www.radioveronica.nl/epic-80s/welke-voorspellingen-van-chriet-titulaer-zijn-nu-werkelijkheid

https://www.bnnvara.nl/dewerelddraaitdoor/videos/289129

 

 

Deze blog is geschreven door:

Willem Bosch

<<< Terug naar het overzicht