Skip to main content

Sneller boos op mensen, geïrriteerd door geluiden of kortaf tegen familie? Ja, we zitten onszelf behoorlijk in de weg. Binnen zitten, thuis werken, geen mensen over de vloer en minder tot bijna niet bewegen. Mondkapje overal mee naar toe, rekening houden met de 1,5 meter samenleving. Leven in corona tijd brengt frustraties met zich mee.  Dat is helemaal niet gek en zelfs logisch: we missen onze vrijheid. In deze blog lees je waar dat korte lontje vandaan komt en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Verliezen en vervreemden van vrijheid

Iedere mens reageert verschillend op het verliezen van die vrijheid. De één voelt zich eenzaam en ziet het allemaal even niet meer zitten. Een ander trekt zich terug. De vervreemding van onze vrijheid zorgt volgens Carla van Lier, sociaal psycholoog van het Nederlandse instituut van psychologen, voor een hoop frustratie. “Normaal kun je afleiding zoeken. De irritaties naar de achtergrond laten zakken. Dat kan nu niet, ze zijn ‘in your face’ en dat is confronterend.” Om ervoor te zorgen dat dat korte lontje niet de hele tijd wordt opgebrand, geeft Van Lier het volgende advies: “Probeer waar mogelijk de controle toch te pakken, al is het in kleine dingen. Ga klussen, maak nieuwe plannen en voer onuitgewerkte plannen uit voor zover dat kan. Je hebt er immers nu de tijd voor.”

Lachen tot het leuk wordt

Baal je ergens van? Dan staat het huilen je vaak nader dan het lachen. Maar humor is toch echt het beste medicijn dat werkt tegen frustraties, irritaties en dat korte lontje. Zodra je lacht komt er onder andere endorfine vrij. Dit hormoon vermindert pijn en werkt ontspannend. Dus heb je vandaag een kort lontje? Lach het uit. Kijk bijvoorbeeld eens een comedy of cabaret show op Netflix in plaats van een spannende serie. Hier een paar tips om je op weg te helpen: Life as we know it, We’re the Millers, Just go with it. Of koop voor het nieuwe jaar een scheurkalender met flauwe moppen.

Wees lief, dat is leuker

Van Lier sluit af met misschien wel de belangrijkste tip van het jaar: “Laat je niet gek maken. Voor sommigen ontstaat het gevoel dat je uit deze crisis iets nuttigs móét halen en ook dat kan voor stress zorgen. Accepteer dat je meer voelt dan normaal en geef die emoties de ruimte. En bovenal: wees lief voor jezelf, je kunt niet alles.”  Verlang naar je vrijheid, net zoals we verlangen naar de zomervakantie. Denk aan alle leuke dingen die je gaat doen als dit voorbij is. En sluit af met een goed gevoel in plaats van het vervelende gevoel dat je krijgt als je je enkel focust op de vervreemding van vrijheid. Lach elke dag, zo wordt het leven lichter. En ben lief voor jezelf! Zo maak je korte metten met dat korte lontje!

 

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid/artikel/5097126/ook-zon-kort-lontje-sinds-de-coronacrisis-dat-heel-normaal

Deze blog is geschreven door:

Kimberley van Gils