Skip to main content

We grappen wel eens over onze innerlijke automatische piloot. Dat gevoel dat je iets zo vaak doet dat je er niet meer over na hoeft te denken. Denk aan het zetten van jouw dagelijkse kopje koffie of thee, de reis van en naar kantoor of het checken van jouw social media als je ‘s ochtends wakker wordt. Het gaat als het ware vanzelf, omdat je het zo vaak doet; automatisering. Wat als ik je vertel dat je de automatische piloot daadwerkelijk kunt uitbesteden zodat je meer tijd overhoudt voor de dingen waar je wél over na moet denken? In deze blog lees je hoe je dit doet. 

If this then that

Een voorwaarde voor automatisering is enige mate van routine of voorspelbaarheid. Met andere woorden: iets wat altijd op dezelfde manier wordt uitgevoerd. Is dit het geval? Dan kun je werken met ‘If this then that’. Kun je jouw if this then that niet verwoorden? Dan is de kans groot dat je het ook niet kunt automatiseren. Goede voorbeelden van dagelijkse if this then that zijn:

  • Het automatiseren van een kopje koffie zodra jouw wekker gaat;
  • Het openen van bepaalde apps op een vooraf ingestelde tijd;
  • Het aan/uit zetten van licht zodra je een kamer betreedt/verlaat;
  • Automatisch stilzetten van meldingen op een zelf ingestelde avondklok;
  • Het versturen van ‘ik ben onderweg naar huis’ appje zodra je het kantoor verlaat.

Shortcuts met smartphones

Wie nu denkt dat je enkel kunt automatiseren als je over een grote hoeveelheid smart apparaten beschikt, heeft het mis. Zo heeft de iPhone standaard de opdrachten app, waarin je jouw eigen schema’s kunt automatiseren. En ook Android telefoons hebben automatisering apps zoals Automate, Trigger of Tasker. Denk aan het activeren van bluetooth zodra je in de auto stapt of het aanzetten van de Wifi wanneer je thuiskomt. De meeste van deze apps suggereren welke flows voor jou misschien interessant kunnen zijn en helpen jou om van de automatische piloot naar geautomatiseerde apps te gaan.  

Automatiseren kun je leren

Je hoeft dus, naast je telefoon, geen smart apparatuur te hebben om te starten met automatiseren. Je kunt natuurlijk wel meer automatiseren als dit wel het geval is. Het gros van de mensen gebruikt hun Google Home vooral voor het aan/uit zetten van lampen en het afspelen van muziek. Je kunt er zoveel meer mee doen, want automatiseren kun je leren! Een bijkomend voordeel: Als je automatiseert hoef je niet steeds je telefoon te openen voor een nieuwe opdracht. De verleiding is namelijk groot om dan toch nog even je mail, whatsapp, cryptocoins of social media te checken. Door te automatiseren voorkom je die dagelijkse afleiding en hou je tijd over voor dingen die er echt toe doen. Ik daag je uit: onderzoek eens wat jij kunt automatiseren? Laat je het ons weten of het lukt?

 

Bronnen:

www.iculture.nl

www.appletips.nl

www.slimmespeakerinfo.nl

www.webwereld.nl

 

Deze blog is geschreven door:

Willem Bosch