Skip to main content

We weten allemaal hoe fijn het is om het gevoel te hebben dat je daadwerkelijk iets toevoegt aan het grotere geheel dat jouw organisatie is. We weten ook allemaal hoe lang het, in geval van programmeren, kan duren totdat dat daadwerkelijk het geval is. Gelukkig weten jouw collega’s dat ook en nemen ze het je dan ook helemaal niet kwalijk dat je in het begin van jouw programmeer carrière als het ware ‘voor spek en bonen’ meedoet. We begrijpen natuurlijk ook goed dat dat voor jou zelf behoorlijk frustrerend kan zijn. Daarom schreven we deze blog!

Practice makes proces

We weten niet wie de term ‘practice makes perfect’ bedacht heeft, maar wie gaat programmeren maakt zichzelf knettergek met deze gedachte. We doen een suggestie, maak er: ‘practice makes proces’ van. Het kan behoorlijk lang duren voor je daadwerkelijk iets presteert als beginnend programmeur en aangezien er in de wereld van programmeren vaak 100 wegen zijn die tot Rome leiden, is de gedachte dat iets perfect moet worden niet echt behulpzaam. Sterker nog: een gedachte als deze kan zelfs tegen je werken en juist nog meer frustratie geven. Onthoud dus: practice makes proces, dan maak je het jezelf al een stuk gemakkelijker!

Proces versus prestatie

Wie zichzelf als beginnend programmeur wil plotten op prestatie, komt waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Het duurt nu eenmaal een tijdje voordat je dat programmeren onder de knie hebt, dus over prestatie valt in het begin nog niet echt te spreken. Laat dit je niet ontmoedigen! Je kunt jezelf namelijk wél plotten op proces. Dat je nog niet daadwerkelijk presteert, betekent namelijk niet dat je niet leert. Onze tip: prijs jouw proces! Maak bijvoorbeeld een lijstje van het aantal uren dat je leert om te programmeren. Zelfs als het nog niets oplevert, is het prettig om te zien hoeveel je daadwerkelijk bezig bent met leren en proberen. Bekijk regelmatig jouw kennis en skills. We garanderen dat deze groeien. Misschien heb je nog niet geleerd wat wél werkt, maar al wel 10 manieren gevonden die niet werken en dat is ook wat waard, nietwaar?

Pitstops

Neem de tijd om af en toe wat afstand van je werk te nemen. Zo is het makkelijker om te zien hoe ver je bent gekomen en creëer je de ruimte om met iemand anders naar jouw voortgang te kijken. Door over het proces te praten, leer je hoogstwaarschijnlijk weer nieuwe dingen. Even afstand nemen van jouw werk kan je ook helpen om wat stoom af te blazen met collega’s. Wie leert programmeren, loopt steeds opnieuw tegen problemen aan en krijgt met behoorlijk wat frustratie te maken. Het helpt om deze te uiten naar collega’s, zodat je daarna met frisse moed weer aan de slag kan gaan! En onthoud: practice makes proces.

 

<<< Terug naar het overzicht