Skip to main content

Er wordt tijdens deze pandemie behoorlijk wat gewandeld. Wandelen is een simpele en vooral gezonde activiteit. Het kan in je joggingbroek, het vergt maar weinig voorbereiding en het kan de hele dag (tot aan de avondklok tenminste). In principe hoef je er maar weinig voor te doen. Je kunt het wel een stuk leuker maken, met de ommetje app!

Waarom wandelen zo gezond is

Wandelen is gezond. Iedereen zegt het, maar waarom is het eigenlijk zo gezond? De ommetje app weet het antwoord: wandelen verlaagt je bloeddruk en cholesterol, dat is weer goed voor jouw hart en bloedvaten. Regelmatig een blokje om zorgt voor sterke botten, spieren en kraakbeen. Ook zorgt het voor een positief effect op jouw geheugen, studies laten zien dat regelmatige beweging de kans op alzheimer verkleint. Tot slot helpt de buitenlucht van een flinke wandeling om de kans op huisstofmijt allergie of dierenharen te verminderen. Maar niet als je last hebt van hooikoorts natuurlijk, in dat geval doet de buitenlucht soms meer kwaad dan goed.

We maken er een wedstrijdje van

De Ommetje app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij vertelt je na iedere keer wandelen een interessant weetje over jouw brein. Je kunt de app gratis downloaden en je kunt verschillende soorten teams samenstellen. Met ieder ommetje verzamel je punten (afhankelijk van start- en stoptijd, afstand en frequentie) en kun je er als het ware een wedstrijdje van maken! Zien dat jouw teamgenootjes vandaag al gewandeld hebben, kan jou stimuleren om ook een luchtje te scheppen.

Conditioneren kun je leren

Natuurlijk kun je heel goed wandelen zonder app. Toch is mét net iets leuker. Met de verzamelde punten en competitie met je teamgenootjes heb je na iedere wandeling het gevoel van een beloning. Ook kan het puntenaantal ervoor zorgen dat je net die extra stap zet of zelfs twee keer op een dag een ommetje maakt! De beloning is natuurlijk een geval van klassieke conditionering, maar ach… Het werkt! Het zijn dit soort kleine dingen die de lol in de lockdown brengen. Als je het mij vraagt is het de moeite waard om het te proberen. Ook kun je met een simpele druk op de knop doneren aan de Hersenstichting, en maak je als het ware van jouw wandeling een sponsorloop. Lekker blijven lopen dus, met of zonder app!

 

Bron: https://www.hersenstichting.nl/ommetje/

Meer blogs lezen over lol in de lockdown? Zoals de ervaringen van Rosa met het spel Animal Crossing?

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter