Skip to main content

De komst van de nieuwe Animal Crossing: New Horizons voor op de Nintendo Switch kwam met de allerbeste timing. In maart 2020 moesten we allemaal ons huis in, en daar was Animal Crossing. Voor jarenlange fans een grote hype, voor nieuwe spelers een onverwacht geschenk. Tot die laatste groep hoor ik. Waarom het zo’n geschenk was? Dat vertel ik je in deze blog.

Toch een reisje maken

De grootste reden dat ik zo blij was met het spel is omdat ik er alles kon doen wat in het echte leven niet meer kon, en dan nog meer. Je begint met directeur ‘Eilandleven’ Tom Nook, Timmy en Tommy: drie wasbeerhondjes – yes, daar zijn de animals al – die jou begeleiden op jouw nieuwe eiland. Dodo Wilbur, de vaste piloot, vliegt je naar een woest land vol bomen en onkruid. Naast Timmy, Tommy, Tom en Wilbur krijg je twee eerste eilandbewoners cadeau. Er zijn meer dan 400 mogelijke eilandbewoners beschikbaar in het hele spel. Deze bewoners – uiteraard ook dieren – variëren van krokodil tot neushoorn tot konijn, en nog veel meer. Er zijn mannelijke en vrouwelijke bewoners, met ieder een eigen ‘type’ persoonlijkheid. Zo kan je bijvoorbeeld een sportieve of juist een luie bewoner verwelkomen op je eiland. Er is voor maximaal 10 bewoners plaats op jouw eiland, dus het is handig om een wensenlijstje hebben met jouw favoriete bewoners.

Terug naar de oertijd

Tijdens de eerste paar dagen op het eiland is het keihard werken. Denk aan het schudden van bomen voor stukken fruit, het verkopen van geplukt onkruid voor wat ‘klingels’ – de nationale valuta op je eiland – en zoeken naar vissen en insecten. Het spel loopt gelijk met de echte tijd. Als ik na het werk om 19:00 het spel opstart, is het in Animal Crossing ook 19:00. Dat maakt het spel nog leuker, want sommige dieren zijn bijvoorbeeld alleen beschikbaar in de avond in maart en april. Daardoor moet je voor zeldzame dieren flink wat werk verrichten om deze te vangen voordat hij een jaar niet meer te vinden is op je eiland! Verzamelde vondst deel je met Blathers de uil. Hij beheert het museum op jouw eiland en verzamelt graag jouw vondsten voor zijn collectie. Blathers is als het ware een encyclopedie, en voorziet jou van interessante informatie over jouw vondst. Het spel is dus niet alleen heel vermakelijk, maar je steekt er ook nog eens wat van op! Het allerleukste aan het verzamelen van dieren? Bij ieder gevonden dier krijg je een woordgrapje te zien.

Creatieve uitlaatklep

Naarmate jouw eilandleven zich ontvouwt, is er steeds meer om te decoreren en aan te passen. Nadat je voor een bepaalde tijd speelt, krijg je de mogelijkheid om je eiland aan te passen met terraforming. Dat houdt in dat je rivieren en kliffen kan maken, waardoor je jouw eiland helemaal kan aanpassen naar jouw wens. Je kan eigen paden creëren, of de paden van anderen downloaden en zo jouw eiland tot in de puntjes personaliseren. Met het gebruik van zelfgemaakte of gekregen meubeltjes maak je er geheel je eigen feest van. Omdat alles hierbij mogelijk is, kan je jouw creatieve ei ontzettend goed kwijt. Maak je liever een creatie na? Ook

goed! Er zijn ontzettend veel groepen, forums en video’s waar creativiteit en inspiratie volop gedeeld wordt. Dat brengt mij meteen tot mijn volgende punt: samenwerking.

Samen spelen

Het spel bemoedigt heel erg tot het maken van vrienden. Van vrienden kan je spullen krijgen die jij nog niet hebt of niet kan maken. Je krijgt extra punten als je zo nu en dan een bezoekje brengt aan het eiland van een vriend of vriendin. Tijdens de lockdown heb ik veel lol gehad met vrienden in Animal Crossing. Gewoon even bellen in het echte leven en in het spel de grootste lol uithalen. Zo ging ik bijvoorbeeld ‘s avonds laat wel eens samen met een vriend op spinnenjacht. Heel spannend en de kriebelige kruipers leveren heel wat geld op.

Ongelimiteerd de sleur doorbreken

500 uur – ja, echt – later, ben ik nog steeds gek op het spel. Ik ben onlangs begonnen met een nieuw eiland, een frisse start en daardoor krijg je weer hernieuwde liefde voor het spel. Na een jaar bouwen aan je eilandje is hij op een gegeven moment ook wel zo goed als af. Opnieuw beginnen herinnert je weer aan de eerste dagen van het spel, waar je keihard moest zwoegen. Het leven tijdens de lockdown is niet altijd even leuk, gelukkig kan ik dagelijks mijn tripje maken naar mijn droomeiland om even te ontsnappen. En dat is een dikke aanrader.

 

Andere blogs lezen in deze serie? Lees bijvoorbeeld deze blog over thuis sporten!

Deze blog is geschreven door:

Rosa Heit