Skip to main content

Marie Kondo, wie kent haar niet? Deze Japanse adviseur en bestseller auteur werd in 2015 door Time uitgeroepen tot een van de 100 invloedrijkste personen ter wereld.  Je kent haar ook van de serie ‘tidying up with Marie Kondo’ en beroemde uitspraken als: ‘Discard everything that does not spark with joy’. Kondo ontfermt zich over uitpuilende kasten en rommelige lades, terwijl ze menig mens helpt om hun huis op orde te krijgen. Opruimen is inderdaad een prima lockdown activiteit. Maar zeg eens eerlijk: wanneer heb jij jouw computer voor het laatst opgeruimd?

Tidying is the act of confronting yourself

Misschien was het uitstelgedrag. Uit angst mijn geliefde kledingstukken massaal in de zak van max te zien verdwijnen, begon ik met het opruimen van mijn computer. Zo bleven mijn jurkjes nog even in mijn kast! En zou mijn geliefde laptop wellicht een tikkie sneller kunnen werken. Nadat ik twee terabyte aan extra opslagruimte kocht, bedacht ik me dat ik deze wellicht helemaal niet nodig had, als ik met de spreekwoordelijke stofdoek door mijn huidige harde schijf zou gaan. Daar ontdekte ik afstudeerscripties van inmiddels 6 jaar oud, werkstukken van nog langer geleden, en een hele hoop foto’s waarvan ik vergeten was dat ze nog bestonden (wat wellicht iets zegt over de kwaliteit van de plaatjes).

Letting go is more important than adding

Sparkt iets joy als je het al meer dan twee jaar niet meer hebt geopend? Ik besloot van niet. Met grote getalen gooide ik oude documenten in de prullenbak. Natuurlijk was er hier een daar een pauze om stil te staan bij bloed, zweet, en tranen die in mijn inmiddels verouderde scriptie gingen. Maar dat is prima volgens Kondo. Ze moedigt mensen dan ook aan om iets eerst te bedanken voordat je het zomaar in de prullenbak plaatst. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is gemakkelijker iets weg te gooien als je daar een geweldige reden voor hebt, dan dat het in principe prima in de kast of op je harde schijf kan blijven staan. Juist daarom is het volgens Kondo zo belangrijk om het toch te doen!

The best way to find out what you need is to let go of what you don’t

Na opruimen komt schoonmaken! Nu alle belangrijke documenten op de externe hard schijf staan, is het tijd voor de grote schoonmaak. Ik wis mijn downloads en cookies en start de schijfopruimer voor het betere schoonmaakwerk. Niet veel later is niet alleen mijn computer een stuk sneller, maar ook overzichtelijker. In mijn bestanden vind ik alleen nog de dingen waar ik daadwerkelijk aan werk, foto’s staan voortaan op een externe harde schijf en zelfs mijn prullenbak is leeg! Ik geef toe: het is misschien niet zo vermakelijk als een spelletje op de Nintendo Switch, een ommetje in het park of een Yoga sessie in de woonkamer, maar de napret is enorm! Dus zoek jij nog iets om je mee te vermaken tijdens deze lockdown? Marie Kondo dan eens je computer!

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter