Langs elkaar heen praten, even niet opletten, verschillen in normen en waarden… Miscommunicatie is zo gebeurd. Verwarring over deadlines, taakverdelingen en wie er nou eigenlijk de baas over het project is. Hoe ga je met miscommunicatie om en, misschien nog wel belangrijker: hoe voorkom je het in de toekomst? In deze blog krijg je drie tips!
1. Ga geen vingers wijzen
Het is verleidelijk om aan te nemen dat iemand je niet goed begrijpt, in plaats van dat je zelf onduidelijk bent. Miscommunicatie ontstaat wanneer er geen helder verwachtingsmanagement plaatsvindt. Dat is dus niet de schuld van een van de partijen, maar van beide partijen! Miscommunicatie is al vervelend genoeg, maak het dus niet nog vervelender door te proberen iemand de schuld te geven.
2. Check, check, dubbel check
Blijf niet te lang hangen in dat iets mis ging. Focus je op hoe het in de toekomst beter kan. Dat doe je door te checken! Check allereerst of je de ander goed begrepen hebt, check dan of de ander jou goed begrijpt en check tot slot of er nog onduidelijkheden zijn. Zo voorkom je dat er aannames worden gedaan en zorg je ervoor dat je het eens bent over wat er moet gebeuren.
3. Evalueer, evalueer en nog een keer
Zelfs als je checkt, checkt en dubbelcheckt kan het voorkomen dat er in het verloop van tijd misverstanden ontstaan. Daarom is het altijd goed om tussentijds te evalueren. Laat niet enkel het eindresultaat zien, maar check ook eens halverwege of je al lekker op weg bent en of de andere partij daar ook zo over denkt.
Bron foto: https://unsplash.com/photos/lp1AKIUV3yo