Skip to main content

Werkgeluk was nog nooit zo belangrijk. Het wordt niet alleen gemeten, we willen er ook steeds meer over weten. Dat is niet vreemd. Want gelukkige medewerkers zijn productiever. Het is dus niet enkel goed voor de medewerkers, maar ook voor de organisatie. Maar wat als je niet blij bent met jouw baan? In deze blog lees je waarom weggaan misschien wel de meest voor de hand liggende, maar niet altijd de beste oplossing is.

Een eerste indruk is snel gemaakt

Een eerste indruk is al binnen een paar seconden gemaakt, maar hoe zit dat eigenlijk in een arbeidsrelatie? Hoelang duurt het voordat je een fatsoenlijke indruk van jouw nieuwe werkgever hebt, en hoelang duurt het voor je kunt concluderen of je wel of niet wilt blijven? De eerste weken van een nieuwe baan zijn altijd vermoeiend. Je maakt niet alleen kennis met jouw nieuwe collega’s, maar ook met een nieuwe werkwijze. Kortom: een hele hoop nieuwe informatie die er op je af komt. Logisch dat je er even aan moet wennen, en logisch dat je wellicht die eerste weken vermoeid thuiskomt! In een eerdere blog ‘Stel je proeftijd op de proef’ vertelden we dat het belangrijk is dat niet enkel de organisatie, maar ook de nieuwe medewerker de proeftijd gebruikt om te evalueren hoe goed de match is tussen beide.

Neem jezelf serieus

Neem jezelf serieus. Natuurlijk hoef je niet bij de eerste tegenslag te besluiten dat deze baan niets voor jou is. Maar leg gevoelens van onvrede of teleurstelling ook niet zomaar naast je neer. Hou bijvoorbeeld een lijstje bij van de dingen waar je tegenaan loopt en vraag jezelf af: is het persoonlijk of professioneel? Oftewel: heeft het met de inhoud of met de vorm van jouw werk te maken? Denk bijvoorbeeld aan de inhoudelijke taken die je op een dag doet versus de omgeving waarin je dat doet. Misschien ontdek je dat je jouw werk inhoudelijk heel leuk vindt, maar dat je je in een drukke kantoortuin niet kunt concentreren.

Denken in mogelijkheden

Nadat je turft hoe blij je met jouw baan bent, is het tijd om dit lijstje te delen. Ben je niet helemaal blij met je baan? Je hoeft niet meteen te gaan! Als je jouw leidinggevende laat weten waar jij tegenaan loopt, is er misschien wel een andere oplossing te vinden. Drukke kantoortuin? Wie weet mag jij een dagje thuiswerken, een nieuwe werkplek uitzoeken, of experimenteren met een noise canceling koptelefoon. Die ene dagelijkse to do die al jouw energie uit je zuigt? Misschien is er een collega die dat ene taakje juist leuk vindt. Misschien is het niet nodig dat jij het altijd doet en kun je onderling ruilen of andere werkafspraken maken. Niet blij met je werktijden? Ook daar valt vast een mouw aan te passen! Je zult je verbazen hoe simpel het eigenlijk is om een oplossing te vinden voor jouw kantoor irritaties.

Twijfel, maar treur niet

Natuurlijk moet het wel zo zijn dat je het gros van de tijd en taken het gevoel hebt dat je op je plek zit. Maar zijn er kleine aanpassingen die je kunt maken die daarbij helpen? Dan hoef je wellicht niet op zoek naar een andere baan! Twijfels over blij met je baan komen niet enkel voor in de proeftijd. Je kunt al jaren ergens werkzaam zijn en opeens niet meer blij zijn. Denk aan de komst van een nieuwe collega of leidinggevende, de koerswijziging van de organisatie, of simpelweg gewoon je dag niet hebben. Twijfels zijn heel normaal, en geen reden om te treuren. Onderzoek, eventueel samen met jouw leidinggevende, wat je kunt doen om jouw werkgeluk te vergroten. En concludeer je uiteindelijk dat de match met de organisatie niet meer zo goed is? Dan heb je er in ieder geval alles aan gedaan en kun je met een goed gevoel op zoek naar een nieuwe baan.

 

Bron: https://www.insightsbenelux.com/blog/werkgeluk/millennials-gelukkig-als-ze-zelf-werk-kunnen-veranderen

<<< Terug naar het overzicht