Skip to main content

Het was voor ons allemaal even wennen dat thuiswerken. Geen gezellige collega’s om mee te lunchen, zo’n beetje 24/7 op dezelfde plek verblijven, zoomen in plaats van live vergaderen, huisdieren die middenin een meeting op je toetsenbord springen, geluidsoverlast van de buren die besloten dat een lockdown dé perfecte tijd is om de boel te verbouwen, en een intieme relatie met de postbode die je nog nooit eerder in je leven zo vaak zag. Wennen was het zeker, maar toen we eenmaal gewend waren? Was het stiekem zo slecht nog niet.

Feest of frustratie

De een staat te springen om weer naar kantoor te gaan: lunchwandelingen, kletsen met collega’s en de dag doorbrengen in een kantoortuin. De ander ziet er vreselijk tegenop: afleiding, geluidsoverlast en (flinke) reistijd. De verhalen van ‘we moeten weer’ en ‘we mogen weer’ waren overal te horen en te lezen. Ik ken misschien nog wel meer mensen die het vooral frustrerend in plaats van een feestje vinden, en ik schrok dan ook van de hoeveelheid mensen die vooral het gevoel hebben dat ze weer iets moeten in plaats van mogen.

Leren van een lockdown

Als we iedereen verplichten om weer fulltime naar kantoor te komen, gaan we volgens mij ergens aan voorbij. Wat leerden we van deze lockdown? Als je thuiswerken helemaal zelf mag indelen, hoe ziet het er dan uit? Als er een ding is wat je zou kunnen meenemen naar ‘het nieuwe normaal’, wat zou dat dan zijn? Laten we vooral niet denken dat dit gekke jaar ons niets heeft opgeleverd! Waarschijnlijk weten de meeste mensen nu beter dan ooit wat ze nodig hebben om hun werkdag in te delen op een productieve en prettige manier. Zonde om daar niet bij stil te staan, toch?

Minder moeten

Natuurlijk begrijp ik dat het persoonlijke contact ook belangrijk is, en dat het nu eenmaal praktisch en soms zelfs prettig is om iedereen weer op kantoor te zien. Toch zou ik het mooi vinden als we na zo’n lange periode van thuiswerken stilstaan bij wat het ons heeft opgeleverd. De een concludeert misschien dat hij/zij het beste tot zijn/haar recht komt in een drukke kantoortuin. Een ander weet vanaf nu heel zeker dat hij/zij gelukkiger en productiever is vanuit een thuiswerkplek. Over een ding kunnen we het wellicht eens worden: Na een periode van regels en beperkingen is minder moeten pas écht vrijheid. Of dat nu gaat over niet meer thuis moeten werken of niet meer naar kantoor moeten gaan.

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter