Skip to main content

Pitchen is iets wat steeds vaker voorkomt tijdens een sollicitatieprocedure. ‘Gewoon’ een sollicitatiegesprek voeren bestaat ook nog steeds. Maar de pitch maakt zijn opmars. Een werkgever krijgt soms wel honderden reacties op één vacature. De pitch is een manier om snel (want: kort) veel verschillende mensen te spreken en zo rap een eerste selectie te maken. Een sollicitatiegesprek an sich is al super spannend. Pitchen is dat al helemaal! Rina geeft je een paar tips voor een rete-goeie pitch.

Tip 1: Haakjes pakken en voorbeelden bedenken

Bestudeer de vacature nog eens goed. Haal uit de tekst de haakjes waar jíj iets mee kunt. Kijk naar de eigenschappen waar ze om vragen. Kijk naar de ervaring die ze zoeken. Pak díe haakjes die aansluiten bij wat jíj goed kan en wat jíj leuk vindt aan de vacature en vertel daarover tijdens de pitch. Het liefst mét smakelijke voorbeelden waar dit uit blijkt! Het kost misschien wat voorbereiding, maar het is heel erg de moeite waard om voorbeelden tot in detail uit te schrijven. Waarom? Omdat we ons vaak nog niet eens beseffen hoeveel bijzondere en gave dingen we al gedaan hebben tijdens onze carrière. Vaak vinden we het maar ‘heel gewoon’ wat we voor elkaar gekregen hebben en staan we er niet bij stil dat dít nu juist de dingen zijn waar een potentiële nieuwe werkgever naar op zoek is.

Tip 2: Welke vragen zou jíj jezelf stellen?

Bereid je goed voor op vragen die jij jezelf zou stellen wanneer je bij jezelf zou gaan solliciteren. Bijvoorbeeld als je een gat op je cv hebt. Geen aansluitende werkervaring hebt. Of wanneer je pas nét 2 maanden bezig bent met je huidige baan. Denk dan bijvoorbeeld na over de vraag: ‘Ik zie dat je net een nieuwe baan hebt, hoe komt het dat je nu alweer solliciteert?

Let wel: een gat in je cv, niet (helemaal) aan de voorwaarden voldoen, of pas net een nieuwe baan hebben en nu alweer solliciteren, hóeft helemaal geen probleem te zijn. Zo lang je goed kunt motiveren, is er niks aan de hand. Als jij je antwoord maar klaar hebt en niet met je bek vol tanden staat tijdens je pitch.

Een slimme meid, is op dit soort vragen voorbereid… Je kunt zélfs de vragen die je verwacht, al meenemen en beantwoorden in je pitch. Dit kun je doen door bijvoorbeeld tijdens je pitch te zeggen: ‘Nu zult u misschien wel denken, ze heeft net een nieuwe baan.. Hoe komt het dat ze hier nu weer staat te solliciteren…? Dat kan ik u heel goed uitleggen! Het is namelijk zo dat…..’ Zo maai je ze gelijk het gras voor de voeten weg. Hoeven ze ook geen moeilijke vragen meer te stellen aan het einde.

Tip 3: Oefenen, oefenen, oefenen!

Weet je hoe lang je mag pitchen? Vraag het desnoods even na! Schrijf vervolgens je pitch een keer helemaal uit. In spreektaal. Gebruik geen moeilijke woorden die je helemaal niet kunt uitspreken. Schrijf geen gevatte quotes in het Engels op, als je normaal gesproken ook nooit in het Engels spreekt. Schrijf zoals jij bent. En spreekt. Spreek je op gemiddeld tempo? Dan gebruik je ongeveer 130 woorden per minuut.

Nu je dit weet, kun je uitrekenen hoeveel woorden jouw pitch ongeveer mag bevatten. Verder: oefen, oefen, oefen. Op een vriendin, familielid of je partner. Oefen je op iemand die jou goed kent? Diegene kan je vast nog wel van leuke anekdotes en sprekende voorbeelden voorzien (zie punt 1). Alleen maar mooi meegenomen! Mag je ‘sheets’ of presentatiemateriaal gebruiken? TOP! Dit is jouw ‘spiekbriefje’ voor wat je gaat zeggen.

Gebruik niet teveel tekst en voornamelijk beeld en steekwoorden. Een gratis tool die je kunt gebruiken om je presentatie mooi vorm te geven is CANVA. Alle tips toegepast? Klaar om te vlammen! En wil je écht heel zelfverzekerd die pitch / dat sollicitatiegesprek in stappen? Lees dan nog een keer deze blog. Succes!

 

Deze blog verscheen eerder op https://www.hmvsupport.nl/zo-geef-je-een-goede-pitch-tijdens-je-sollicitatiegesprek/

<<< Terug naar het overzicht