Het begint met een gevoel van saamhorigheid. Ik vind het altijd mooi om te zien dat tijdens bepaalde nationale momenten het saamhorigheidsgevoel enorm aanwezig is. Dit geldt zowel voor ontzettend verdrietige gebeurtenissen, denk bijvoorbeeld aan vliegramp MH17, als voor leuke en spannende gebeurtenissen zoals het EK of WK voetbal. Samen lachen. Samen huilen. Elkaar steunen. Elkaar begrijpen. Laat dat net nú, in tijden van crisis, heel belangrijk zijn. En een crisis dat is het!

Corona, corona, corona

Het Coronavirus. We kunnen er niet omheen. Waar mensen er in het begin nog ietwat lacherig over deden begint de omvang ervan nu toch echt door te dringen. Wereldwijd zijn er nu 132.567 besmettingen geconstateerd en dat aantal kan ieder moment weer oplopen. Van de 132.567 besmettingen zijn er 4947 mensen aan overleden. Het is niet voor niets uitgeroepen tot een officieel pandemie. Zoals we allemaal nu wel weten is het niet voor ‘zomaar iedereen’ bedreigend maar vooral voor mensen met een laag immuunsysteem zoals ouderen en chronisch zieken. Dat doet echter niets af aan de ernst. Berichten over geen handen meer schudden, het sluiten van scholen, het aflassen van evenementen, het oproepen en verplichten tot thuiswerken en wat al niet meer zijn aan de orde van de dag. In Italië is zo ongeveer het openbare leven volledig stilgevallen.

De Coronakrant: online platform voor werkgevers en ondernemers

Tijd voor actie! Het is zaak om dit met zijn allen de kop in te drukken en er op zo’n goed mogelijke manier samen mee om te gaan. Zo zijn er steeds meer bedrijven die hun werknemers adviseren of verplichten om vanuit huis te gaan werken en ook andere maatregelen treffen. Maar wanneer doe je het goed? Hoe weet je wat je wel en niet moet doen? Als werkgever lijkt me dit een moeilijk vraagstuk. Ik was dan ook blij verrast (en dan heb ik zelf niet eens personeel) dat Driessen Groep het initiatief nam voor De Coronakrant: een online platform waar werkgevers en ondernemers praktische ervaringen met elkaar kunnen delen en zo elkaar kunnen inspireren in plaats van infecteren.

3 tips voor jou om die miljoenen bacteriën geen kans te geven!

Tot slot geef ik je graag nog wat (kleine) tips mee om jouw werkplek zo schoon mogelijk te houden. Want wist jij dat jouw toetsenbord, muis en telefoon bij elkaar zo’n 10 miljoen bacteriën bevatten? Ik wist het niet! Dat zijn dus gewoon 400 keer méér bacteriën dan de gemiddelde wc-bril. Bah! Als ik dat eerder had geweten had ik waarschijnlijk meer gedaan met de volgende 3 tips. Maar je bent nooit te oud om te leren toch?

Tip 1. Maak je toetsenbord en computer beeldscherm iedere dag schoon met een reinigingsdoekje.

Zoveel werk is het niet en het scheelt echt de nodige bacteriën. Want hé, je ziet ze misschien niet maar ze zijn er wel!

Tip 2. Vergeet niet je afval dagelijks weg te gooien en leeg ook je afvalbak.

Want nogmaals, jij hebt toch ook geen zin in die onaangekondigde onzichtbare beestjes? Vergeet daarbij ook je gebruikte bestek, kopjes en borden niet op te ruimen.

Tip 3. Stofzuig minimaal 1 tot 2 keer per week je kantoorruimte en met name ook je bureaustoel.

Want wat zich daar allemaal verzamelt: etensresten, stofdeeltjes, huidschilfers, huisstofmijt etc. Sla dan ook zeker je bureaustoel niet over.

Succes! En check www.coronakrant.nl voor inspiratie, motivatie en om te delen en leren van elkaar, want sámen kom je pas echt verder.

Deze blog is geschreven door:

Loes Brouwer