Skip to main content

Samenwerken gaat niet altijd even goed. Je kunt bijvoorbeeld een deadline missen. Of is er sprake van miscommunicatie, waardoor er wellicht verkeerde taken worden uitgevoerd of de personen in kwestie hebben elkaar gewoon verkeerd begrepen. Een harmonieuze samenwerking is een lastig streven, maar wel haalbaar. Hoe? Dat lees je in deze blog!

Wat is de ernst van de situatie?

Wat gaat er dan vooral fout binnen een samenwerking en hoe los je dit op? Zoals eerder genoemd zijn deadlines en communicatie de grootste valkuilen bij het samenwerken. Ieder persoon heeft een andere voorkeur voor het ontvangen van belangrijke informatie. We interpreteren (bewust en onbewust) gesproken en geschreven tekst op onze eigenĀ  manier. Belangrijk is dus dat je voorafgaand aan een samenwerking afspraken maakt. Afspraken over hoe belangrijke zaken als de voortgang, feedback en of er wekelijkse vergaderingen zijn en hoe en waar die gaan plaatsvinden. Contact afspraken zijn heel belangrijk. Spreek je elkaar per mail, face to face of via Zoom of Teams?. Leg de afspraken over het contact vast en hou elkaar aan deze afspraken.

Verwachtingsmanagement

Het is verstandig om vast te leggen wat je als groep van elkaar verwacht. Bespreek wat het doel van de samenwerking is en zorg ervoor dat iedereen zich erin kan vinden. Zodra deze basis er is, kun je meteen realistische planning aan de slag. De beste manier om dit te doen is om alle groepsleden inspraak te geven over de deadlines. Dan kun je er haast zeker van zijn dat het met de deadlines niet mis gaat!

Verdeel op talent

Verdeel de taken naar individuele talenten. Hier bereik je meer mee dan de taken aan een willekeurig persoon toe te wijzen. Met een taakverdeling op talent focust je op waar de persoon goed in is. Hier bereik je een optimaal resultaat mee. Zo begin je een samenwerking sterk. in elkaars sterke en zwakke punten. . Besluit samen welke vorm van communicatie de voorkeur heeft, wat haalbare deadlines zijn en wie waar goed in is. Succes met toekomstige samenwerkingen en probeer deze tips eens toe te passen, waarschijnlijk zul je een groot positief verschil zien!

<<< Terug naar het overzicht