Skip to main content

De beurt is aan mij. Lucky number 7. Netjes doe ik wat van mij wordt verwacht en dreun hetzelfde riedeltje als mijn zes voorgangers op. ‘Hi, ik ben Jaimy, 28 jaar. Ik kom uit Tilburg, woon in Amsterdam en werk…’

Jong geleerd…

In een reflex geven we hetzelfde antwoord, ieder keer weer. We kunnen het niet helpen. Het is te danken aan de talloze voorstelrondjes die we sinds kinds af aan doorstaan. Je naam, leeftijd, geboorteplaats en misschien nog iets kleins en persoonlijks zoals je lievelingskleur. Naarmate we ouder worden ruilen we dit in voor benoemen van een studie of baan. Nu moet ik toegeven dat ik zelf deze wissel nooit heb gemaakt. Ik kon me gewoonweg niet voorstellen dat ik iemand zou ontzien van dit cruciale stukje informatie over mij… Het is de kleur groen.

Ik doe dus ik ben

Afijn, heb je je zegje gedaan? Hup, dan snel door naar de volgende. Deze manier van “elkaar leren kennen” is begrijpelijk tijdens een kennismaking in groepsverband. Je kan moeilijk in een groep van twintig man, bij ieder individu een diepte interview afnemen. Alleen blijft het niet beperkt tot deze voorstelrondjes.  “Wie ben je en wat doe je” het zijn de go-to vragen die je stelt bij iedere kennismaking. Het maakt niet eens uit of het tijdens een netwerkborrel is of op de verjaardag van je oudtante Gertruda. Telkens weer stellen we onszelf voor door te zeggen wat we doen. We kunnen het niet helpen. We zijn zo goed geconditioneerd, daar kan zelfs Pavlov’s hond nog een puntje aan zuigen.

Tijd om aan de bel te trekken

Wie we zijn is wat we doen, althans zo blijkt het uit onze antwoorden. Deze manier van voorstellen maakt dat we ‘wat we doen’ steeds moeilijker kunnen loskoppelen van wie we zijn. Alleen klopt dit niet. Je bent geen student, programmeur of in mijn geval, een copywriter. Dit is wat we doen, ons werk. We zijn zoveel meer dan dat. We zijn creatief, speels, vindingrijk, doorzetters, nieuwsgierig, soms bescheiden… Ik kan zo nog wel even blijven doorgaan, maar je snapt mijn punt. Natuurlijk kan het werk waar we voor gekozen hebben of een hobby veel zeggen over wie we zijn, maar het blijven externe factoren. Je weet nooit wat er in de wereld gaat gebeuren, hang er dus niet je gehele identiteit aan vast.

Het stelt niks voor

Hoe stel je je dan wel voor? Kijk, het antwoord kan ik natuurlijk moeilijk voor je invullen. Het gaat namelijk over jou. Wat ik wel kan doen is je nieuwe richtingen geven waar je het antwoord kan zoeken. Eigenlijk is het best simpel; heb je geen antwoord, verander de vraag. Vertel niet wat je doet, maar juist wat je wilt doen. Deel je talenten, maak een statement, of geef je ongezouten mening over… wat je ook maar wilt! Vertel waarvoor heb je gewenst toen je de kaarsjes op je verjaardagstaart uitblies. Alles mag, het gaat namelijk over jou. Neem de tijd om er over na te denken. Je zal zien dat het niks voorstelt.

Deze blog is geschreven door:

Jaimy Hendrickx

<<< Terug naar het overzicht