Skip to main content

Stel, je bevindt je in de volgende situatie. Je hebt een baan, die goed of voldoende betaalt en die je misschien ook wel een beetje leuk vindt, maar waarvoor je baas je ‘s nachts toch echt niet uit je bed hoeft te bellen. Liever zou je iets heel anders gaan doen dan waarvoor je bent opgeleid, maar ja, je hebt een goede baan. Dus blijf je doorgaan in de oude, maar vertrouwde sleur. Of zijn er toch mogelijkheden om die superleuke baan in de I(C)T te bemachtigen? Ginette deelt haar verhaal in deze blog.

Je bed uit voor jouw (droom)baan

Ik wist op de middelbare school al dat ik “iets met DNA” wilde gaan doen en koos voor de studie scheikunde met een master in biochemie. Daarna deed ik een Ph.D. in de microbiologie. Met deze kennis op zak ben ik vervolgens fulltime in een callcenter gaan werken. Ik hoor je denken: ‘Wat? Waarom dan?’ Heel kort door de bocht gezegd had ik het na 4,5 jaar onderzoek wel gehad met de wetenschap. En dus wilde ik iets anders. Op dat moment had ik nog geen flauw idee wat dan precies. Tegelijkertijd had ik natuurlijk wel geld nodig voor een dak boven mijn hoofd, dus: aan de telefoon. Wat omzwervingen binnen het bedrijf later, was ik eruit. Ik wilde “iets” gaan doen met data.

Puzzelen met data

Data levert leuke puzzels op. Het oplossen van deze puzzels zorgt voor resultaten, en op een veel kortere termijn leidt het tot een dopamine shot! Ter vergelijking: het onderzoek waar ik aan meedeed voor mijn Ph.D. liep toen al 60 jaar en het einde was nog niet in zicht. Kleine resultaten moesten met geen of weinig context worden geïnterpreteerd waardoor ik soms het gevoel had dat ik met sprookjes te maken had. In Engeland, waar ik toen woonde, kwam ik via een mentorprogramma in een BI & analytics team terecht. Dit team werd helaas door een reorganisatie opgeheven, wat voor mij een mooi moment was om terug naar Nederland te verhuizen. Hier kwam ik erachter dat mijn ervaring onvoldoende bleek voor een vergelijkbare data-analyse baan. Opnieuw nam ik uit nood een baan aan. En opnieuw stond ik voor een uitdaging: achterhalen wat ik moest leren om een zo’n groot mogelijke kans te maken om een BI of data-analyse baan te pakken te krijgen.

Omscholen en door!

Mijn werkervaring was grofweg als volgt samen te vatten: management, consulting en BI analyse met behulp van het Spotfire BI pakket en Excel. En verder geen flauw idee hoe ik aan mijn gewenste baan kon komen. Dus wat doe je dan? Nou dit:

  • Netwerken – wie ken je (die iemand kent) met ervaring in de baan die je wilt hebben?
  • Vacatures lezen – waar wordt het meest om gevraagd?
  • Zelfstudie – Udemy, YouTube, dataquest.io, google het.
  • UWV raadplegen – is er, bijvoorbeeld, financiering voor omscholing beschikbaar?
  • Wat zijn je overdraagbare skills?
  • Certificeringen halen – toont dat je bereid bent in je eigen toekomst te investeren en zegt meer dan een deelname certificaat.

Waar haal je al deze tijd vandaan?

Zit je in de WW, dan is dat de kans bij uitstek om je om te scholen. Via het UWV kom je namelijk in aanmerking voor een omscholingstraject als je een baan wilt waar veel vacatures voor zijn. Overleg met je UWV-contactpersoon wat de mogelijkheden zijn, er wordt daar echt met je meegedacht. Maak overigens ook gebruik van de workshops die het UWV aanbiedt op het gebied van solliciteren en netwerken; ze zijn goed, nuttig en je krijgt persoonlijk advies (voor zover de tijd dat toelaat). Heb je de financiële ruimte? Zoek dan naar een traineeship. Dit zijn trajecten van maanden tot een paar jaar waarbij je, afhankelijk van waar je werkt, een junior salaris verdient, maar wel wordt omgeschoold en tegelijkertijd ervaring op kan doen. Een perfecte keuze dus als hij bij jouw situatie past. In deze blog vertellen we je meer over traineeships.

En hoe zit het dan met die tijd…?

Hoe doe je dit dan als je weinig tijd en geld hebt? De tijd zul je zelf moeten maken, daar kan ik je niet bij helpen. Met behapbare kosten wel: Udemy heeft regelmatig goede aanbiedingen waardoor je voor bedragen als 10 euro ineens die cursus van 80 euro kunt aanschaffen. Ook Microsoft heeft veel documentatie beschikbaar over haar producten, maar ook leertrajecten die je gratis kunt volgen. Voor het halen van basis certificaten, en voor een aantal meer gevorderde certificeringen, zijn deze leertrajecten voldoende. Voor DA-100 (Power BI) heb je ongeveer 80-120 uur aan zelfstudie tijd nodig. Test jezelf met een proefexamen pakket via Udemy om je slagingskans te vergroten. Examen kosten variëren van 90 tot iets van 200 euro. Wat je ook doet, zorg dat je tenminste één certificaat haalt. Ik kreeg ineens veel meer telefoontjes van recruiters nadat ik mijn DA-100 certificaat had behaald en op LinkedIn had gezet. Hierbij helpt het natuurlijk ook als je veel connecties hebt op LinkedIn en/of connecties in de recruitment die jouw bericht op LinkedIn liken of zelfs delen. Uiteindelijk had ik binnen een maand na mijn certificering twee aanbiedingen!

Salaris, is dat een dingetje?

Dus als ik dat certificaat heb, dan kan ik aan mijn droombaan beginnen met mijn huidige topsalaris? Uhm, nee. Niet altijd. Het hangt af van je bruikbare ervaring, ofwel je overdraagbare vaardigheden. Als je er daar weinig van hebt, dan begin je als junior met het bijbehorende salaris, ongeacht of je in je vorige baan medior of zelfs senior was. Ikzelf heb aardig in moeten leveren, maar daar staat wel tegenover dat ik nu een baan heb waar ik echt blij mee ben en energie van krijg. En ja, mijn baas mag me mijn bed uitbellen! Andersom kan het zijn dat je een baan had waarbij je dusdanig weinig verdiende dat een baan in de ICT, ook als junior, beter betaald. In beide gevallen: gefeliciteerd! Je hebt per slot van rekening nu je droombaan te pakken!

 

Deze blog is geschreven door:

Ginette Ploeger

<<< Terug naar het overzicht