Skip to main content

Er is niets zo vervelend als een slechte nachtrust! Klaarwakker in bed liggen, of juist heel moe zijn maar niet in slaap kunnen vallen. Insomnia is er in alle soorten en maten. De gevolgen ervan zijn overal hetzelfde: wallen onder je ogen, een kort lontje, en een verminderde productiviteit. Hoe zorg je ervoor dat jouw slaapgebrek zo min mogelijk stress veroorzaakt? Dat lees je in deze blog. 

Stoppen met snoepen

Een slechte nachtrust boost jouw eetlust. Maak je een korte nacht? Dan kan jouw eetlust 25% hoger zijn dan normaal! Dankzij die verhoogde eetlust kom je waarschijnlijk in de verleiding om te snoepen. Een energiedrankje, of een lekker stukje chocolade. Verstandig is dat echter niet. Cafeïne is maar een kortdurende oplossing, en door de suiker in snoep kom je, na een korte opleving, in een suikerdip. En zo’n up-down-dag is natuurlijk niet goed voor jouw productiviteit… Eet in plaats daarvan een eiwit- of vezelrijke maaltijd!

Geen energie zonder zon

Een andere manier om jouw stress door slaapgebrek te verminderen: de frisse buitenlucht. Zelfs als je maar 15 minuten buiten bent, reset je als het ware jouw biologische klok. Zonlicht, een belangrijke bron van vitamine D, zorgt ervoor dat je een boost serotonine krijgt.  Daarnaast is de frisse lucht, in combinatie met een beetje beweging, een fijne oppepper om wakker te blijven. Even een boost voor je circadiaans ritme!

Anders ademen

Jouw brein heeft behoefte aan zuurstof. Zuurstof helpt jouw brein om fatsoenlijk te functioneren. Na een slechte nachtrust doet een extra beetje zuurstof wonderen voor jouw productiviteit. No worries je hoeft er geen zuurstoftank voor aan te schaffen. Doe gewoon een simpele ademhalingsoefening waarbij je 4 seconden diep inademt, 4 seconden je adem vasthoudt en 4 seconden uitblaast. Er zijn zelfs apps op je telefoon, of functies van je Fitbit, die je hierbij kunnen helpen. Je zult zien dat je je daarna meteeen een stukje frisser voelt!

 

Meer blogs lezen over gezondheid, bijvoorbeeld deze blog over de smartwatch? Klik dan hier!

Bron: https://timemanagement.nl/slaaptekort/ https://www.trouw.nl/leven/hoe-overleef-ik-de-dag-na-een-nacht-slecht-slapen~b9ad991c/

Deze blog is geschreven door:

Tess Walter

Tess Walter