Skip to main content

Wat doe jij als je een collega ergens mee ziet worstelen? Een deadline, een andere collega, een overvolle inbox, of een moeilijk project? Loop je er met een boogje omheen, of bied je een helpende hand? Misschien heb je het druk genoeg met jouw eigen to do list. Of denk je ‘eigen schuld, dikke bult, dan had je maar eerder moeten beginnen’. Wat kun je het beste doen als je ziet dat iemand struggelt? 

Kijk je liever naar de vlog over dit onderwerp? Die vind je hier:

Stoeien? Niet mee bemoeien!

We hebben de neiging om ons in de eerste instantie met onze eigen problemen bezig te houden. Vooral als we het druk hebben. We leren het al op jonge leeftijd: zie je twee kinderen stoeien? Dan kan je je er beter niet mee bemoeien! Het wordt hooguit aangemoedigd om een volwassene te alarmeren, maar daar houdt het vrijwel op.

Gedeelde smart is halve smart

Een werkgerelateerd probleem van een collega lijkt misschien van hem of haar. Als je het op die manier bekijkt, is het ook gemakkelijker om er afstand van te nemen: het is immers niet jouw probleem. Maar denk daar nog eens goed over na. Het werkgerelateerde probleem van jouw collega heeft immers met jullie gezamenlijke werkgever te maken. Oftewel: zijn/haar probleem is eigenlijk het probleem van de organisatie.

Helpen kan op veel manieren

Je hoeft een probleem niet altijd over te nemen om er iemand mee te helpen. Je kunt jouw struggelende collega op veel verschillende manieren bijstaan:

  1. Luister naar de situatie

Zo geef je jouw collega ruimte om te ventileren en te ontladen. Wellicht kom je al pratende zelfs tot goede tips om met de situatie om te gaan.

  1. Vraag of er iets is wat je voor hem/haar kunt betekenen

Misschien kun je een kop koffie, thee of een glaasje Roosvicee halen, onder begeleiding van bemoedigende woorden. Het komt wel goed ‘’schatje’’!

  1. Alert the ‘’adult’

Kom je er samen echt niet uit? Haal er dan iemand bij. Een andere collega, een manager, een expert op het gebied van datgene waar je mee bezig bent… Een frisse blik kan zomaar het middel zijn om het probleem te verhelpen.

Oftewel: Struggle? Time to snuggle! Loop niet om je worstelende collega heen, maar geef hen aandacht. Zo help je jouw collega én jouw organisatie!

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter