Skip to main content

De pomodoro techniek. Ideaal voor alle multitask praktijken. Vrouwen zijn ontzettend goede multitaskers. Wanneer ik tijdens de mail de was aan het doen ben, terwijl de eieren op het vuur staan-waarbij het brandalarm enkele seconden verwijderd is om in alle hevigheid los te barsten- weet ik genoeg: ik kan niet multitasken. En I hate to break it to you: jij kan dit ook niet. In ieder geval niet goed. Daar moet een oplossing voor zijn toch? Well, there is — thank god — an app for that. In deze blog lees je waarom multitasking niet werkt en vooral hoe je met deze app kan zorgen dat jij je taken wél voor elkaar krijgt.

Je werkt aan 100 klussen tegelijkertijd. Die ene mail versturen. Ah, een appje. Laat ik even kijken. Waar was ik ook alweer mee bezig? Uren vliegen voorbij en er is niets echt afgestreept van je lijst met taken die je had willen doen. Het is in deze thuiswerk periode verleidelijker dan ooit om te multitasken. Maar kunnen wij dat ook? Helaas. Het antwoord is nee. Ik vertel je hoe dat zit.

Win tijd: start met singletasking

We laten ons ontzettend snel afleiden, en daar houden onze hersenen niet van. Feit: multitasking is killing voor onze productiviteit. Wist je dat als wij onze focus van een taak verliezen, het zo’n 25 minuten kost om meer volledig gefocust aan die taak te kunnen werken? Een blik op je telefoon en je bent weer een half uur verder. Tel die maar eens bij elkaar op. De oplossing: singletasking. Een taak tegelijkertijd.

De app Tomato Timer: de productiviteit held

Een man zette zijn kookwekker, in de vorm van een tomaat (wie wil dat nou niet?), op 25 minuten. En nam daarna een korte pauze. Dit herhaalde hij vier keer. Daarna nam hij een lange pauze. Zo is de Pomodoro-techniek geboren. Wat een held. De app zet de tijd en stuurt je een reminder wanneer de tijd om is. Handig wanneer jij je op één taak focust. De basis van deze techniek is simpel.  Voordat je jouw tomaatvormige kookwekker(app) start, schrijf je op welke taak (maar eentje hé) jij in deze 25 minuten uitvoert. Noteer wat jou tijdens deze 25 minuten afleidt van deze ene taak. Verban deze afleidingen vervolgens uit je Pomodoro-tijd.

Kies jouw eigen wekker

Er zijn tientallen Tomato Timer apps, dus de keuze is reuze. Om keuzestress te voorkomen: deze app werkt voor mij het beste. Zo klaar als een klontje toch? Wanneer ga jij met deze app aan de slag? Oh en mocht je die kookwekker in de vorm van een tomaat vinden, dan hoor ik het graag!

Deze blog is geschreven door:

Sanne Schaafsma