Skip to main content

Holy moly, wat is het warm geweest de afgelopen weken. Wij begrijpen het natuurlijk helemaal dat je een spontaan dagje aan het strand of zwembad wel ziet zitten. Maar oeps: wat doet dat met de vakantieplanning? In deze blog delen we drie tips die je kunnen helpen met het vragen van een vrije dag (ook buiten deze warme maanden).

Tip 1: Kijk kritisch

Het helpt ontzettend als je zelf al bedacht hebt hoe de workload zich over de week en de rest van jouw collega’s verdeeld. Vraag dus niet zomaar om die vrije dag, maar laat zien dat je hebt nagedacht welke impact dat op de werkweek heeft. Het is natuurlijk niet prettig als jouw collega’s met een halve bezetting – want vakantie – allemaal een tandje bij moeten zetten of als er niemand is om de klanten te woord te staan. Kijk daarom kritisch naar de planning en de workload: kan jij een dagje vrij zijn?

Tip 2: Maak een plan

Komt er niemand in de knel als jij een dagje of twee naar het strand gaat? Top, aanvragen die vrije dag! Zie je dat het wellicht toch niet zo prettig is voor jouw collega’s, jouw toekomstige zelf of de hulpbehoevende klanten? Maak dan een plan. Onderzoek of je bijvoorbeeld een aantal dagen iets langer door kunt werken om te compenseren. Misschien is het een idee dat je niet een hele maar een halve dag vrij neemt. Kijk of het een optie is om hybride te werken of om ‘on call’ te staan en ervoor te zorgen dat je telefonisch of per mail bereikbaar bent.

Tip 3: Presenteer je plan

Nee heb je, ja kun je krijgen. Is jouw plan af? Stap dan eens in de denkbeeldige schoenen van jouw leidinggevende en vraag je af of je jouw vakantiedag goed zou keuren. Is dit het geval? Dan heb je een prima plan bedacht, lekker bezig! Presenteer het aan jouw leidinggevende. Vraag niet enkel ‘of je vrij mag’ maar laat zien hoe je de workload de rest van de week verdeeld hebt en dat er geen man over boord is als jij een dagje vrij bent. Krijg je dan alsnog een nee? Vraag dan simpelweg wat volgens jouw leidinggevende de opties zijn voor de komende tijd, dan ben je er een volgende keer in ieder geval op tijd bij!

Deze blog is geschreven door:

Tess Walter

Tess Walter