Skip to main content

Toen ik mijn flat inrichtte, had ik als echte gamer gelukkig al een hele hoek gereserveerd voor een relaxte set up. Ook heb ik een klein balkon en een zonwering, die het helaas niet meer doet. Dus buiten werken als het erg warm is, bleek in 2020 dan ook geen pretje voor zowel mij als mijn laptop. Maar hey: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dit jaar moet en zal ik comfortabel buiten werken! En als dat op mijn balkon lukt, waarom dan ook niet echt outdoor zoals in het bos? Ik onderzocht wat je nodig hebt om buiten net zo productief te zijn als binnen en schreef de blogserie: Hybride werken in 2022. In deze eerste blog vertel ik je de basis die je nodig hebt om een thuiswerkplek naar een buitenwerkplek te transformeren.

The basics voor elk outdoor office

Of die trip nou alleen naar de tuin is of niet, op zijn minst heb je een aantal basics nodig:

  • Zonwering of plek in de schaduw
  • Zitplaats (stoel of picknickkleed)
  • Tafel of een laptop tray
  • Eten en drinken (koelbox/-tas)
  • Stroomvoorziening (verlengsnoer of een laptop powerbank)
  • Laptop stand
  • Los toetsenbord en muis

Wat je precies nodig gaat hebben voor je outdoor office, hangt van je persoonlijke voorkeur af, of je thuis blijft, en anders met welk vervoersmiddel je naar je favoriete plek in het park gaat. Met de auto kun je immers meer meenemen dan wanneer je met het openbaar vervoer gaat.

Bewust met batterij

Laptops die je van je werkgever in bruikleen krijgt, hebben meestal wel een redelijke batterijduur waar je een halve dag of meer mee vooruit kan (als je tenminste geen zware software nodig hebt). Wat nou als jouw laptop dat niet heeft? Is je outdoor office thuis buiten, dan kun je natuurlijk gewoon een verlengsnoer naar het dichtstbijzijnde stopcontact gebruiken. Voor onderweg zijn er powerbanks zodat je je laptop tenminste 2x zo lang kan gebruiken. Let bij de aanschaf wel op tenminste de volgende zaken:

  • Powerbank heeft aansluitmogelijkheden die geschikt zijn voor het opladen van jouw laptop
  • Powerbank heeft voldoende W (65W is standaard voor laptops, meer is niet altijd beter!)
  • Hoe meer mAH de powerbank heeft, hoe meer lading je er uit kan halen

Werk in de schaduw

Zowel je laptop als jij kunnen flink oververhit raken als je in de volle zon zit. Mijn voorkeur gaat uit naar in de schaduw zitten. Dat scheelt immer spullen meeslepen. Als dat geen optie is, dan is de meest voor de hand liggende oplossing natuurlijk een parasol of zonnezeil. Met name een zonnezeil is makkelijk mee te nemen en breed inzetbaar. Bijkomend voordeel is dat ze in verschillende maten, vormen en kleuren verkrijgbaar zijn. Zorg dat er ogen in zitten en dat je goed en voldoende bevestigingsmateriaal hebt. Zelf heb ik een paar permanente bevestigingspunten aangebracht bij mijn balkon, maar voor onderweg doe ik het met touw en/of tentstokken zodat ik mijn zeil aan een kant aan een boom vast kan maken (zonder deze te beschadigen!) en aan de andere kant eventueel met tentstokken op kan zetten. Denk dus ook aan scheerlijnen en haringen. Mocht je denken aan een laptop tent of zonnekap: leuk idee, maar in de praktijk blijkt dat je dan een enorm contrast krijgt tussen hoe donker het bij je scherm is en hoe licht je verdere omgeving is. Na een tijdje is het doodvermoeiend werken. Heb jij wel een goede manier gevonden? Laat het me weten!

Cool blijven in de schaduw

Ook in de schaduw kan het warm zijn. Net als jij, houdt je laptop ervan om ‘cool’ te blijven. Wat er misschien niet zo cool uitziet, is het gebruik van een laptop standaard. Doordat de laptop niet op tafel staat, is er een betere luchtstroom mogelijk onder de laptop door en dus langs de fans zodat de laptop beter kan koelen. Voor thuis kun je er één kiezen met ingebouwde verkoeling. Voor onderweg wil je liever iets dat klein in te pakken is. Er zijn stands die ook geschikt zijn om voor je telefoon of tablet te gebruiken doordat ze in verschillende groottes opengeklapt kunnen worden. Hoe blijf je zelf dan ‘cool’? Ik gebruik hiervoor een oplaadbare desktopfan. De mijne heeft vijf standen, kan draaien en is oplaadbaar via een USB kabel. Beste aankoop ooit!

Deze blog is geschreven door:

Ginette Ploeger