Skip to main content

Sinds de Corona Crisis maar ook daarvoor had je team voor en team tegen kantoortuinen. Bekend van de kantoortuin was vooral: slechte akoestiek, weinig concentratie en veel prikkels. Nu we gewend zijn aan het thuiskantoor waar je net iets meer invloed hebt op de hoeveelheid collega’s die aan je bureau staat, is de stap terug de kantoortuin in erg groot. Is de kantoortuin verleden tijd? Of kunnen we er nog wat van maken? In deze blog geven we een aantal tips!

1. Zorg voor daglicht en voldoende frisse lucht

Daglicht op je werkplek is ontzettend belangrijk en doet veel goeds met je in vergelijking met een donkere ruimte. Daglicht is heel fijn voor de gezondheid en de motivatie, onder andere doordat je vitamine D binnenkrijgt via daglicht. Is het dus een zonnige dag? Probeer dan niet alle rolluiken naar beneden te hijsen en verwelkom wat daglicht!

2. Meer groen!

Groen is niet alleen een frisse kleur die staat voor vernieuwing en energie maar zorgt ook voor een huiselijk gevoel op kantoor. Daarnaast zorgen planten voor zuurstof die meteen voor een upgrade van je kantoortuin zorgen. En zeg nou zelf… een kantoortuin zonder planten is wel een beetje gek!

3. Zorg voor (stilte)ruimtes

Soms móét je dat ene verslag en dan nog tien andere dingen van je lijstje afstrepen voor het einde van de dag. In dat geval is het fijn als je je kan terugtrekken in een kleinere ruimte. Zorg er daarom voor er aparte ruimtes zijn waar je in stilte kan werken. Zo laat je zien aan je collega’s dat ze je beter even niet kunnen storen. Is het niet mogelijk om aparte ruimtes te maken? Zorg dan voor scheidingswanden. Op die manier heeft iedereen de mogelijkheid om zich even af te sluiten als dat gewenst is.

4. Zorg voor een plek om te kunnen ontspannen

Een grote open ruimte is natuurlijk lastig in te delen, toch is het belangrijk dat je tijdens je pauze het gevoel kan hebben dat je echt weg bent van je bureau. Richt bijvoorbeeld een ontspanningshoek in met een dartboard, pingpongtafel, tafelvoetbal tafel en een plek om even te kunnen zitten zodat je jezelf even los kan trekken van je werk. Ook gezellig voor de vrijmibo trouwens!

Zijn kantoortuinen nu eigenlijk niet gewoon een slecht idee? Wij denken van niet. Kantoortuinen zorgen voor een gevoel van saamhorigheid. Het werkt motiverend als je je collega’s naast je en tegenover je hard aan het werk ziet. Daarnaast kan je snel communiceren en heb je veel flexibiliteit als je met flexplekken werkt. Uiteindelijk is het voor iedereen een persoonlijke voorkeur. Ben je team tegen kantoortuinen? Hopelijk ga je met deze tips toch een fijne werkdag tegemoet!

 

Bron: https://www.tempo-team.nl/werkgevers/werkplezier/gezonde-kantoortuin

Deze blog is geschreven door:

Rosa Heit