Skip to main content

Multitasking is een mythe. Je kunt simpelweg niet 10 dingen tegelijkertijd doen. Je kunt slechts heel snel wisselen tussen de ene en de andere taak. En hoe vaker je dat doet, hoe gemakkelijker het wordt. Vraag dat maar aan de frequente gamers onder ons! Ze kijken op de kaart waar zij zich ten opzichte van de vijand bevinden, ze zoeken naar de dichtbijzijnste plek om te schuilen terwijl ze ondertussen seinen dat ‘the coast clear is’ richting hun teamgenootjes en dat allemaal terwijl ze ondertussen een predator missile over vijandig gebied aansturen, hun geweer herladen en de vijand die om de hoek stond nog even in hun nek steken.

Gamen is stressvol

De meeste games zijn behoorlijk stressvol. Er zit een vijand op je hielen of misschien ben jij de vijand die een ander op de hielen zit. Er is een tijdsframe waarbinnen je je missie moet uitvoeren, het liefste nog voordat de wereld vergaat. De moeilijkheidsgraad wordt geleidelijk zwaarder en dan heb ik het nog niet eens gehad over de overweldigende hoeveelheid prikkels die er qua geluid, beeld en trilfunctie op je afkomen. Het is niet vreemd dat de meeste games in hun beginscherm een waarschuwing voor mensen met epilepsie ten toon stellen.

Adrenaline versus ontspannen

Hoe kunnen gewelddadige videogames stress verminderen? We hebben de neiging om games met een hoge adrenaline en een snel tempo als stress opwekkend te beschouwen. Dat lijkt een volkomen logische conclusie. Hoe kan iets dat zo snel en gewelddadig is, ontspannend zijn? De beste oefening om stress tegen te gaan is natuurlijk een ontspanningsoefening, een rustige wandeling of een warm bad. Gamen kan daarentegen ook ontspannend zijn. Een studie uitgevoerd door Porter en Goolkasian in 2019 vergeleek de stressreacties van twee groepen. De ene groep speelde het vechtspel Mortal Kombat. De andere groep speelde het puzzel spel Tetris. De onderzoekers ontdekten dat de Mortal Kombat-groep een cardiovasculaire stressreactie ervoer, terwijl Tetris-spelers dat niet deden.

Pauze of pitstop

De studie toonde ook aan dat videogames negatieve emoties  juist verminderen. Denk bijvoorbeeld aan frustratie bij gestreste personen. Gamers gaven in het onderzoek aan dat ze door even los te gaan in een game juist meer grip krijgen op emoties als woede en frustratie. Er is een dunne lijn tussen gamen als een manier om te ontspannen na een lange dag en het spelen van videogames als een vorm van escapisme. Onderzoek eens hoeveel uur per dag je speelt en waarom je dat doet. Is het omdat je wilt ontspannen met een uurtje The last of us? Of stel je iets uit door 4 uur online Call Of Duty te spelen? Elke gamer is anders. Je kunt je stressbestendigheid trainen in een game. Je moet er echter niet in doorslaan op een manier dat het gamen zelf je ook weer stress geeft. En merk je dat dat wel het geval is? Dan is het misschien tijd voor een pauze of een stop.

 

Bron: https://www.digit.in/features/gaming/10-skills-you-can-learn-from-games-31167.html

https://www.healthygamer.gg/do-video-games-reduce-stress/

Meer blogs lezen over games? Lees bijvoorbeeld deze blog over het trainen van je behulpzaamheid met games!

<<< Terug naar het overzicht