Skip to main content

Vandaag vieren we internationale vrouwendag! Internationale vrouwendag begon ooit als een opkomst voor de verbetering van vrouwen(kies)recht. Vandaag de dag is het een beweging voor gendergelijkheid en emancipatie. Het thema van dit jaar luidt: Invloed met impact. Wat vieren we precies en waarom is dat nog steeds nodig? Dat lees je in deze blog.  

Wat valt er te vieren?

Wie denkt dat internationale vrouwendag gaat om confetti, een stukkie taart en een jaarlijkse social media post ter ere van de vrouw, heeft het mis. Gendergelijkheid en emancipatie is een topic van elke dag. Kijk maar naar het vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven. Vandaag wordt er simpelweg extra aandacht aan besteed. We scoorden in 2019 niet best op de ranglijst van gendergelijkheid. Nederland staat op plaats 38 in de Global Gender Gap Index, elf plaatsen lager dan het jaar ervoor. Niet vreemd als je je bedenkt dat we nog nooit een vrouwelijke premier aanstelden, en dat de vrouwen in de leidinggevende functies sterk achterblijven. Wereldwijd is 68,6 procent van de kloof tussen mannen en vrouwen gedicht. Volgens het World Economic Forum (WEF) duurt het nog minstens zo’n honderd jaar voordat de achterstand van vrouwen is opgeheven. Honderd jaar!

Tijd voor diversiteit

Het is tijd voor diversiteit. Door jouw personeelsbestand uit te breiden naar meer diverse kandidaten – achtergrond, etniciteit, leeftijd, ervaring, gender – vergroot je jouw talentenpool. Als je omringt bent met mensen die het altijd met je eens zijn, zul je nooit iets nieuws leren. Dat is precies waarom diversiteit zo belangrijk is. En waarom de uitdaging zo groot is. Want hoe ga je vrouwen verwelkomen in jouw organisatie, als er op dit moment nog niemand is die daar het goede voorbeeld geeft? Als er nu nog een grote minderheid is? Of als dat betekent dat je jouw hele werving- en selectieproces moet aanpassen?

Verwelkom vrouwen in jouw vakgebied

Ook in onze sector zien we een grote uitdaging: Van de IT studenten in Nederland is zo’n 14% vrouwelijk. Maar slechts een heel klein deel daarvan krijgt daadwerkelijk een functie binnen de IT. Als het je als vrouw al lukt lukt om een plekje in de IT te bemachtigen is gelijkheid alsnog ver te zoeken: van de ruim 300 duizend IT’ers in Nederland is slechts zo’n 10% vrouw. Gendergelijkheid staat daarom groot op onze agenda, en niet alleen vandaag. Kijk eens kritisch naar jouw eigen sector en vraag jezelf af: hoe staat het gesteld met de gendergelijkheid? Zijn er voldoende vrouwelijke rolmodellen te vinden? Wat kan ik doen om vrouwen te verwelkomen in mijn vakgebied?

 

Bronnen:

Deze blog is geschreven door:

Willem Bosch