Skip to main content

Weet jij waarom je elke dag uit bed stapt? Wellicht omdat de wekker gaat, of omdat je de kinderen naar de opvang moet brengen, maar wat volgt daarna? Ga je naar kantoor om je geld te verdienen, of ga je om het verschil te maken voor jezelf, jouw collega’s, jouw organisatie en misschien zelfs voor de wereld?

Hire the behaviour, teach the skills

Er zijn natuurlijk de praktische aspecten om elke dag naar het werk te gaan: een baan zorgt voor brood op de plank. Maar wat is de echte why van een (toekomstige) arbeidsrelatie? En waarom is deze why zo belangrijk? In onze blog ‘recruiter, weet jij wat je in huis haalt?’ schreven we over het belang van de wie. Iemands potentieel is interessanter dan iemands prestaties uit het verleden. Je kunt iemand immers altijd nieuwe vaardigheden leren, maar nieuw gedrag blijkt lastig, of zelfs niet te lukken!

A reason to get up in the morning

Wil je een nieuwe baan omdat je nu eenmaal je hypotheek moet betalen, óf wil je onderdeel zijn van een organisatie die iets wil toevoegen aan de wereld?

Wil je een nieuwe medewerker omdat er simpelweg een vacature openstaat, óf ben je op zoek naar iemand met de juiste drijfveren om jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan, of juist naar een nieuwe collega? Stel jezelf dan eens de bovenstaande vragen.

The wonders of why

Naast de wie is de why van groot belang. Simon Sinek laat in zijn boek ‘start with why’ zien dat dat organisaties die zich richten op het Waarom van hun bedrijf succesvoller, invloedrijker en innovatiever zijn. Leiderschapsstijlen kunnen verschillen, maar alle grote, inspirerende leiders hebben één ding met elkaar gemeen: ze weten heel goed waarom ze doen wat ze doen. Dit werkt niet enkel voor een organisatie, maar ook voor een individu. Weten waarom je doet wat je doet, helpt je om te verbinden met jouw drijfveren en motivatie, oftewel de reden dat je elke dag uit bed komt. Als morgen jouw wekker gaat check dan eens bij jezelf: waar kom ik vandaag mijn bed voor uit?

 

Looking for the English version of this blog? Click here.

<<< Terug naar het overzicht