Skip to main content

Heb jij het naar je zin op je werk? Sta je in de ochtend altijd op met frisse moed om de werkdag weer goed door te komen? Heb je collega’s om mee te sparren over moeilijke onderwerpen of om mee te kletsen bij het koffiezetautomaat (of in deze tijd, even mee kan zoomen)? Heb je een voldaan gevoel wanneer je na een werkdag thuis lekker achter de tv gaat zitten?

Werk beïnvloedt je gezondheid

Werken, we doen het (bijna) allemaal. Gemiddeld werkt een fulltimer zo’n 2040 uur per jaar. Dit betekent dat we erg veel uurtjes verslijten op de werkvloer. In deze tijd werken er natuurlijk veel mensen thuis. Werk is werk. Of het nu thuis gebeurt of op kantoor. Maar wat als je elke dag het gevoel hebt met het verkeerde been uit bed te stappen? Wat als je aan het eind van een werkdag thuiskomt zonder een voldaan gevoel? Dan kunnen de werkdagen erg lang duren en de weekenden te kort.

Als je elke dag opziet tegen je werk en zonder voldaan gevoel weer naar huis keert (of van je bureau naar de bank), kan dat negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan

  • Slapeloosheid;
  • Algemene vermoeidheid;
  • Niet je best kunnen doen op het werk wat resulteert in negatieve feedback, waardoor je alleen maar meer in de put raakt.

Wat zijn de voordelen van werk doen waar je blij van wordt?

Je gaat met plezier naar je werk

Het is heerlijk om op je werk te komen en vanaf het begin positief te zijn. Het zet de toon voor de rest van je dag én het is ook nog eens aanstekelijk voor je collega’s. Als je op dit moment veel thuis werkt, kan je positieve energie aanstekelijk zijn voor je huisgenoten. Positiviteit kan ook door de camera van je laptop doorschijnen. In zoom meetings met je collega’s bijvoorbeeld. Vraag voordat de meeting echt van start gaat even kort hoe het met iedereen gesteld is. Op deze manier laten jullie aan elkaar zien dat je daar om geeft. En dat is zeker een positief gevoel.

Je geniet meer van je vrije tijd

Wanneer je in je vrije tijd alleen maar aan het malen bent over je werk, geniet je niet optimaal van je vrije tijd. Jouw batterij laadt als het ware niet volledig op, wat weer gevolgen heeft wanneer je weer gaat werken. Wanneer je kunt genieten van je vrije tijd en niet constant met je werk bezig bent, kan je ook weer fris naar je werk terugkeren. Heerlijk!

Je doet meer je best

Je toont automatisch meer inzet! Dit kan resulteren in positieve feedback waardoor je alleen maar meer gemotiveerd raakt.

Je slaapt goed

Wanneer je niet hoeft te piekeren over je werk, kun je ‘s nachts focussen op een van de meest belangrijke energizers: slaap.

Je kunt jezelf zijn

Je hoeft niet te doen alsof. Dat is erg prettig, want dat kan energie kosten!

Bekijk het met de dag

Niet elke dag is even leuk als de andere, dat is ook niet erg. Het belangrijkste is dat jij uiteindelijk overall tevreden bent met het werk wat je doet. Het maakt je leven een stuk makkelijker, leuker en vooral gezonder! Word jij nu echt niet blij van je werk? Kaart het aan bij je werkgever of probeer erover te praten met je collega’s. Geef niet op voor dat jij werk vindt waar je blij van wordt!

Deze blog is geschreven door:

Suzanne Mechielsen