Skip to main content

Web 3.0 staat voor de deur. Eigenlijk is de ontwikkeling en definitie ervan al een tijdje aan de gang. Maar wat is Web 3.0 precies? Kort gezegd is het de opvolger van het huidige web 2.0 en vroegere web 1.0 van de jaren ‘90 tot begin ‘00. Een nieuwe versie van het internet waar cryptocurrency, blockchain, transparantie en decentralisatie een grote rol spelen. In deze blog een korte reis door de tijd aan de hand van de verschillende web versies en een tipje van de sluier over web 3.0.

Web 1.0

In 1990 werd de eerste website met de eerste webbrowser ontwikkeld. Deze ontwikkeling ging gepaard met een manier om websites te maken en te bewerken. Hier kon je op websites echter alleen maar statische websites bezoeken om wat te lezen. Het was ook de opkomst van e-mail, dat in die tijd heel revolutionair was. Content creatie stond nog in de kinderschoenen en veel was nog niet mogelijk. Een van de eerste vormen van interactie op een website ontstond toen het mogelijk werd om online je bankzaken te regelen. 

Web 2.0 

Het nieuwe web 2.0 had zijn opmars in de vroege 00’s. Web 2.0 is het internet zoals wij dat nu kennen. Gericht op interactie, sociale netwerken en user-generated content. Content werd nog nooit zo snel gemaakt, verspreid en gezien door miljoenen mensen. Hierdoor werd het maken van content steeds aantrekkelijker. De smartphone heeft hier een grote rol in gespeeld. De grootste bedrijven van deze tijd zijn gesticht dankzij web 2.0. Denk aan Google, Meta, Apple, Amazon en Netflix. 

Web 3.0 

De voorspelling is dat web 3.0 een net zo grote ontwikkeling zal hebben op de wereld als web 2.0 heeft. Het belangrijkste kenmerk van web 3.0 is decentralisatie. Er is dan geen toestemming nodig van een autoriteit om iets op het web te plaatsen en geen centrale instantie die de content op het internet controleert. Een ander belangrijk kenmerk is toegang voor iedereen: je hoeft dan bijvoorbeeld geen account meer te hebben bij een website om toegang te krijgen tot de content. Let wel, we hebben het hier over voorspellingen. Zal de praktijk ook zo uitwijzen als wordt gedacht? Hoe gaat web 3.0 invloed hebben op tech en het bedrijfsleven? 


Deze en veel meer vragen zullen we beantwoorden tijdens onze tech meetup! Ben jij iemand die hier veel van weet of die hier juist meer van wil weten? Meld je aan als deelnemer of spreker! Stuur je aanmelding naar info@truelegends.nl als je interesse hebt. Een datum voor de meetup volgt nog. 

Deze blog is geschreven door:

Rosa Heit

<<< Terug naar het overzicht