Skip to main content

Ik zit met zo’n 450 vrouwen en een handjevol mannen in een uitverkochte Tivoli in Utrecht om mijn favoriete schrijfster te bewonderen. Het seminar belooft het publiek in een middag mee te nemen in de lessen die Elizabeth, ‘Liz’ Gilbert leerde gedurende haar leven en loopbaan. Er wordt gesproken over (werk)geluk, prioriteiten en grenzen stellen en wat je het best met die overvolle inbox kunt doen. Ze neemt het publiek in vogelvlucht mee door haar start als schrijver in New York, waar ze lange tijd in de horeca werkte en struggelde om daadwerkelijk te starten aan haar droombaan. Ze had, zoals de meesten van ons, simpelweg geen tijd. Totdat iemand haar een eerlijke vraag stelde: ‘Wat ben je bereid om op te offeren om het leven te leiden dat je zegt te willen leiden?’

Als je tv kijkt, heb je teveel tijd

‘Iedereen die zegt geen tijd te hebben om dat diepste verlangen te volgen maar wel in no time antwoord kan geven op de vraag ‘wat is je favoriete serie’, doet alsof. We zeggen wel vaak dat we iets willen maar als het erop aankomt dan stoppen we onze tijd in andere, kennelijk belangrijkere zaken’, aldus Liz. ‘Vaak doen we dingen omdat we denken dat anderen dat van ons verwachten. Zo staan we op verjaardagen, gaan we naar evenementen en zitten we achter een computer waar we eigenlijk niet eens willen zitten, terwijl we ondertussen fantaseren over het ideale leven. Vooral in de tijd van social media is het makkelijk om te zien hoe het ook zou kunnen zijn. Zeg nee tegen dingen die je eigenlijk niet wilt doen en durf ja te zeggen tegen dingen die je dichterbij je dromen brengen.’

De relaxte revolutie

Volgens Elizabeth is het tijd voor de relaxte revolutie. En die revolutie zou zomaar eens kunnen beginnen in je inbox. We hebben allemaal wel een lijst aan onbeantwoorde apps of mails. We beloven beter en maken het onszelf moeilijk door dingen te roepen als ‘ik bel je volgende week en als ik meer tijd heb dan spreken we af.’ Leugens om niemands bestwil volgens Liz: ‘Als het je echt had geboeid dan had je immers wel gereageerd. Het loont om alles waar je geen energie van krijgt gewoon links te laten liggen. Daar zal je omgeving even aan moeten wennen maar… Uiteindelijk wordt het rustiger en krijg je daardoor meer tijd voor dat wat je écht belangrijk vindt.

Kliekjes voor de klanten

We willen zo graag een goede partner, ouder, vriend(in) en medewerker zijn dat we zonder twijfel onze belangrijkste tijd cadeau doen aan de ander. Zonde zegt Elizabeth: ’Het is beter om de gouden productieve uren op een dag dat je bloedsuikerspiegel stabiel is, je helder in je hoofd bent en je niet bezig bent met huishoudelijke taken, volledig aan jezelf te spenderen.  Geef je omgeving de kliekjes, zij merken het verschil niet! Dus relax… Jouw droombaan of leven ligt aan jouw voeten. Je moet ze slechts nog in de juiste richting stappen.

Bron:
Deze blog is ontstaan op basis van het the school of life event in Utrecht. The school of life geeft seminars in de vorm van klassikale levenslessen en daarnaast geven ze met hun events een podium voor grote sprekers uit binnen- en buitenland.

https://www.theschooloflife.com/amsterdam/programma/special-events/elizabeth-gilbert-on/

Deze blog is geschreven door:

Marthe Walter