Solliciteren is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zweethandjes, struikelen over je woorden en een kriebelend gevoel in je buik. Prettig is het zeker niet, maar wij helpen je er graag doorheen met een stappenplan voor een succesvolle sollicitatie waarin je jezelf niet verliest door de zenuwen.

  1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bestudeer de website van de werkgever goed en bedenk alvast een aantal antwoorden op vragen die gesteld zullen worden tijdens de sollicitatie (zoals: wat zijn je sterke en minder sterke eigenschappen?). Bekijk hiervoor ook onze eerdere blog: ‘Lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek? Zo rock je het!’. Verder kun je de kleding die je wilt aantrekken een dag van tevoren klaarleggen zodat je daar niet meer over na hoeft te denken. Neem alle documenten die je wilt laten zien geprint mee of op je laptop. Op die manier laat je zien dat je moeite hebt gedaan om je voor te bereiden.

  1. Accepteer de zenuwen

Dit lijkt vreemd, maar het is een goede manier om over de zenuwen heen te komen. Accepteer het feit een sollicitatie nou eenmaal spannend voor je is en dat daar zenuwen bij horen. Je zult zien wanneer je de zenuwen probeert te accepteren, dat de zenuwen afnemen.

  1. Let op je spraaktempo

Wanneer je zenuwachtig bent is de kans groot dat je te snel praat. Probeer je daar bewust van te zijn voordat je het gesprek ingaat en terwijl jij jouw eigen verhaal vertelt aan de werkgever. Las een rustpauze in na elke zin om adem te halen. Zo behoud je de rust in je verhaal en kan je ook beter nadenken over wat je zegt. Liever iets langer stil zijn om vervolgens een weloverwogen antwoord te geven, dan een eerste reactie eruit te floepen die minder sterk overkomt.

  1. Denk aan je houding

Ben je trillerig? Houd je handen dan wat meer op de leuning van je stoel of in een andere houding zodat dit minder goed te zien is. Kies voor een kopje thee in plaats van koffie, zodat het trillen niet nóg erger wordt. Probeer ook je gesprekspartner nog steeds aan te blijven kijken zonder veel weg te kijken. Verder is het goed zoveel mogelijk te focussen op het verhaal van je gesprekspartner in plaats van bezig zijn met hoe je overkomt. Je wilt geen informatie missen die al is verteld. Dan lijkt het alsof je niet geïnteresseerd bent.

  1. Zenuwachtig zijn is geen schande

Mochten de bovenstaande tips geen effect op je hebben, dan kan je altijd eerlijk aankaarten bij jouw gesprekspartner dat je ontzettend zenuwachtig bent en moeite hebt de zenuwen onderdrukken. Er zal bijna niemand zijn die dit jou kwalijk neemt. En als jouw gesprekspartner dat wel doet kan je het beste jezelf afvragen of dat dan écht wel de plek is waar je wilt werken ;).

Veel succes met solliciteren! Heb je zelf nog tips & tricks die jou helpen en je wilt delen? Connect met ons op LinkedIn en laat het ons weten!

Meer tips van ons? Bijvoorbeeld over het overleven van je eerste werkweek? Daar hebben we ook een leuke blog over geschreven 🙂