Er zijn goede en slechte dagen en soms zelfs goede en slechte weken. Het hoeft niet per se een donker seizoen te zijn om je niet echt fijn te voelen. Slecht slapen, hoge werkdruk, geluidsoverlast, een vervelend gesprek met een collega, het missen van deadlines of KPI’s, geld- of relatiestress… Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij niet lekker in je vel zit. Ondanks dat persoonlijke dingen vaak vreemd voelen in een werksfeer, kan het juist helpen om je gemoedstoestand bespreekbaar te maken met jouw manager. Hoe dat zit en hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog.
Van keuken naar kantoor
Al doe je nog zo je best… Als je niet lekker in je vel zit, is de kans groot dat je daar vroeg of laat niet alleen maar persoonlijke maar ook professionele problemen van ondervindt. Je bent wellicht niet zo productief als je normaal gesproken bent. Je mist een keer een deadline, haalt met hakken over de sloot je KPI’s of voelt gewoon dat je de laatste tijd er niet uithaalt wat erin zit en dat voelt vervelend. Eerst voor jou en daarna voor jouw collega’s, die misschien net iets harder moeten lopen omdat jij het even niet trekt. Ook dat kan weer stress of zelfs conflicten veroorzaken. Precies daarom is het verstandig om op tijd aan de bel te trekken als je niet lekker in je vel zit.
Werken aan werkgeluk
Jouw werkgeluk is belangrijk. Voor jou én voor de organisatie. Zeg nou zelf: het werkt een stuk leuker samen met een collega die er zin in heeft, dan met eentje die niet kan wachten tot het vijf uur is en het tijd is om te gaan. Organisaties met werkgelukkige medewerkers hebben een bewezen hogere productiviteit en ook de verzuimcijfers zijn een stuk beter dan in organisaties waar het slecht gesteld staat met het werkgeluk. Werken aan jouw werkgeluk is dus belangrijk! En daar sta je dan ook niet alleen voor. Je mag erop vertrouwen dat jouw werkgeluk voor jouw werkgever- en dus jouw leidinggevende- van belang is. Daarom is het belangrijk om erover in gesprek te gaan.
Een goed gesprek doet wonderen
Natuurlijk is er geen garantie dat jouw leidinggevende je daadwerkelijk kan helpen met het oplossen van jouw problemen. Maar ze kunnen wel goed luisteren. Je zult zien dat praten over wat je dwarszit enorm kan opluchten. Ook kun je met dit gesprek afspraken maken over jouw workload en werkwijze. Misschien zijn er taken en zaken die je kunt delegeren, is het een oplossing om een paar dagen per week vanuit huis te werken of is het gewoon fijn om eens in de zoveel tijd met iemand in gesprek te gaan over hoe het met je gaat. Bij jouw leidinggevende, een Hrm’er in de organisatie of in sommige gevallen de bedrijfsarts, ben je aan het juiste adres. Dus: zit je niet lekker in je vel? Trek dan op tijd aan de bel!