Skip to main content

De corona crisis raakt ons allemaal. Of je nu ZZP’er bent zonder opdrachten, ondernemer zonder business, of thuiswerk-ouder met bergen werk: we hebben het allemaal zwaar. Tegelijkertijd weten we dat bij de pakken neerzitten geen optie is. Hoe houd je je moraal op peil in deze stressvolle en onzekere tijd? In deze blog geef ik je 3 tips!

Humeur, hoe zit dat nou?

Een goed humeur maakt het verschil tussen een fijne en een vervelende dag. Niet alleen jouw eigen dag wordt beïnvloed door jouw stemming. De staat van je humeur heeft ook invloed op je sociale contact met anderen. Er zijn interne en externe dingen die jouw humeur kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn (intern) of aan een gezellig gesprek met een collega (extern). Van nature heb je een standaard humeur, noem het als het ware je fabrieksinstellingen. Dit is de standaard waar je mee op staat, en de dag mee in gaat. Alles wat er daarna intern of extern plaatsvindt, beïnvloedt jouw humeur in goede of slechte vorm. Niet voor lang, want na een tijdje val je altijd terug in jouw standaard. Of je nu de loterij wint of een vervelende gebeurtenis meemaakt, uiteindelijk stabiliseert jouw humeur zich weer.

Corona en haar consequenties

Corona is een externe factor die ons humeur behoorlijk beïnvloed. Denk aan het verlies van sociaal contact, minder beweging wegens de gesloten sportscholen, minder begeleiding op het werk door gebrek aan een fysiek aanwezige manager. Dit kan zorgen voor angst, boosheid, verdriet en een heel scala aan emoties. Hoe je met die emoties en gevolgen omgaat, is aan jou. Ik geef je een paar tips die je kunt gebruiken om jouw humeur naar een hoger niveau te brengen:

  1. Uit je dankbaarheid, benoem het positieve;
  2. Vergelijk jezelf niet met anderen;
  3. Stop met piekeren;
  4. Zorg goed voor je lijf.

Hou je happy humeur

Het maakt eigenlijk niet uit wat jouw standaard geluksniveau is. Misschien heb je geluk en is het heel hoog, waardoor je ook in lockdown in een prima bui bent. Voor de meeste mensen is dat echter niet het geval en moeten ze dus harder aan de slag om er iets van te maken. Hoe dan ook moeten we dit jaar allemaal aan de bak om ons humeur te verbeteren. Zet bijvoorbeeld eens een reminder in je agenda of maak een buddy afspraak met een collega om elke dag/week iets te ondernemen bijvoorbeeld een wandeling door het park met een koffie to go en iets extra’s te doen om ervoor te zorgen dat je humeur naar een hoger niveau gaat.

 

Wil je meer tips over hoe je jouw humeur op pijl kunt houden? Lees bijvoorbeeld deze blog over het vrolijk door kunnen komen van deze dagen.

Deze blog is geschreven door:

Kimberley van Gils